Terug naar de krant

Tweede Kamer wil landelijke dag tegen antisemitisme op 25 april

Leeslijst Nieuws
Antisemitisme Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer volgens het voorstel ook een plenair debat voeren over antisemitisme. Het kabinet wil daarnaast een sessie organiseren met Joodse en andere organisaties om te praten over het toenemende antisemitisme in Nederland.
Leeslijst

De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. JA21 deed hiertoe een voorstel en dit werd donderdagavond breed ondersteund door de Kamer, bleek tijdens een Kamerdebat. Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer volgens het voorstel ook een plenair debat voeren over antisemitisme.

Volgens lijsttrekker van JA21 Joost Eerdmans behoeft het toenemende antisemitisme „voortdurend politieke aandacht”. De PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, ChristenUnie en CDA stemden allemaal voor de motie.

De Kamer wil daarbij dat daders van antisemitisme ook een educatieve straf krijgen. Zo zouden daders bijvoorbeeld een verplicht bezoek moeten brengen aan het Nationaal Holocaustmuseum. „In theorie kan een rechter dit doen, maar in de praktijk wordt zo’n educatieve maatregel nauwelijks opgelegd”, zegt initiatiefnemer Mpanzu Bamenga (D66).

Catshuissessie

Het kabinet wil daarnaast een sessie organiseren met Joodse en andere organisaties om te praten over het toenemend antisemitisme in Nederland. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid wil in het Catshuis onder meer universiteiten, onderwijskoepels, politie, lokale media, vervoerders en de cultuursector uitnodigen.

Alle partijen, behalve het afwezige Forum voor Democratie, steunden het voorstel van de ChristenUnie om zo’n bijeenkomst te organiseren. „Het is onbestaanbaar dat de Joodse gemeenschap in ons land zo existentieel wordt bedreigd”, zei CU-leider Bikker in het Kamerdebat over antisemitisme.

Lees ook Na ‘explosie van antisemitische incidenten’ wil de Kamer concrete actie
PVV-Kamerlid Maikel Boon houdt zijn maidenspeech tijdens het Kamerdebat over antisemitisme.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in