RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
1 miljoen schapen

Vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd: 'Kan heel veel ellende voorkomen'

Beeld © ANP

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het Spaanse vaccin is geschikt voor zowel schapen als runderen. "Dit is fantastisch nieuws. Heel veel ellende kan hiermee worden voorkomen", zegt Adema. Vorig jaar overleed ruim 5 procent van de schapen in ons land aan het virus.

De verwachting is dat binnen een week één miljoen doses vaccin beschikbaar zijn in ons land.  In Nederland zijn rond de één miljoen schapen. Per schaap is één dosis vaccin nodig. Runderen moeten twee keer worden gevaccineerd, met een tussenperiode van enkele weken.

Blauwtongvirus
Lees ook:
Blauwtongvirus bij waarschijnlijk 2250 veebedrijven in Nederland

Over twee weken volgen waarschijnlijk nog een miljoen vaccins voor de Nederlandse markt. Dat betekent dat er binnen enkele weken voldoende vaccins beschikbaar zijn om alle schapen en een groot deel van de runderen te vaccineren. Bedoeling is om snel zoveel mogelijk dieren te vaccineren om grote besmettingen in de zomer te voorkomen.

Blijdschap

Adema is erg blij. "De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus besmet waren, als de houders van deze dieren. Ik ben blij met het harde werk dat is verzet door alle betrokken partijen, waardoor we mede door een versnelde toelating in zo’n korte tijd een veilig vaccin beschikbaar hebben. Dierenartsen starten nu zo snel mogelijk met vaccineren, zodat de dieren en houders hopelijk een rustige zomer tegemoet kunnen."

Er is gebruik gemaakt van een versnelde beoordeling van het geneesmiddel. Dat gebeurde door het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het College toelating diergeneesmiddelen.

Minder lammetjes door blauwtongvirus: 'Het is wachten op het vaccin'

01:42