Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

PSV kan titel na 8-0 bij Heerenveen alleen in theorie nog missen

PSV heeft de eerste landstitel sinds 2018 bijna binnen. De Eindhovenaren lieten sc Heerenveen in Friesland volledig kansloos en wonnen met 8-0. Bij rust was het al 5-0.

Voor het elftal van trainer Peter Bosz is het nu wachten hoe Feyenoord het er later op donderdag vanaf brengt in het uitduel met Go Ahead Eagles. Bij puntenverlies van de uittredend kampioen, is de 25e landstitel uit de clubgeschiedenis voor PSV een feit. Gebeurt dat niet, dan kan PSV zondag 5 mei tegen Sparta Rotterdam het kampioenschap voor eigen publiek binnenhalen. Het verschil in doelsaldo tussen PSV en Feyenoord is enorm: +86 om +54.

Van kampioensstress was bij PSV totaal geen sprake. Binnen een kwartier stond het al 3-0. Guus Til opende, op aangeven van Malik Tillman, met een laag geplaatst schot in de verre hoek de score in de zevende minuut. Tillman zelf zorgde vrijwel direct daarna met zijn hoofd voor de tweede treffer. De Amerikaan scoorde in de elfde minuut opnieuw, toen hij de bal vanuit een moeilijke hoek in het doel frommelde.

Honderdste competitietreffer PSV

De supporters van sc Heerenveen uitten hun onvrede, maar het hielp niets. De Friezen hadden vooraf nog redelijk uitzicht op plaats negen, die recht geeft op deelname aan de play-offs voor een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. De achterstand op Sparta Rotterdam, dat zondag FC Volendam ontvangt, blijft nu 4 punten.

Til maakte na een half uur de 4-0 en ook Joey Veerman vond nog voor rust het net. Dat betekende de honderdste treffer van PSV dit seizoen in de competitie. In het seizoen 2012/2013 maakte PSV voor het laatst minimaal honderd doelpunten in de competitie. Toen kwam de teller uit op 103.

Grootste uitoverwinning

PSV liep na rust snel verder weg. De Belgische buitenspeler Johan Bakayoko schoot van buiten het zestienmetergebied via de onderkant van de lat raak. Luuk de Jong zorgde voor de 7-0 en is met 27 treffers nu alleen topscorer in de Eredivisie. AZ-spits Vangelis Pavlidis maakte er 26. Invaller Patrick van Aanholt had met de achtste treffer het laatste woord. Voor PSV was het de grootste overwinning in een uitwedstrijd in de Eredivisie ooit.

Met 103 doelpunten is PSV nog wel ver verwijderd van het recordaantal doelpunten van 117 uit het seizoen 1987/1988. De aanstaande kampioen heeft drie wedstrijden om dat aantal te verbeteren, tegen Sparta, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk.