Terug naar de krant

Mijnbedrijf BHP wil zijn grote concurrent overnemen

Leeslijst achtergrond

Koper Het Australische mijnbedrijf BHP wil zijn concurrent Anglo American kopen. Het doel: de markt voor koper in handen krijgen.

Leeslijst

BHP Group, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, staat op het punt om zijn grote concurrent Anglo American over te nemen. Het Australische bedrijf heeft een bod van 36 miljard euro gedaan op zijn Britse rivaal, zo meldde BHP donderdag.

Als de overname doorgaat is het een van de grootste deals ooit in de mijnbouwindustrie. De overname van Anglo American zou BHP (omzet: 53 miljard dollar) in één klap de grootste koperproducent ter wereld maken. BHP is nu de op twee na grootste, na het Chileense Codelco en het Amerikaanse Freeport. Anglo American, dat zijn hoofdkantoor heeft in Londen, bezit onder meer belangrijke kopermijnen in Chili en Peru.

Anglo American is ook, met 85 procent van de aandelen, de belangrijkste eigenaar van het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers. De winst van De Beers daalde vorig jaar met 94 procent vanwege afnemende vraag naar diamanten uit China en de Verenigde Staten. Analisten stelden tegenover The New York Times te verwachten dat, als de overname doorgaat, BHP de diamantdivisie zal afstoten om zich zo meer op het veel lucratievere koper te kunnen concentreren.

Cruciaal voor energietransitie

De vraag naar koper stijgt momenteel enorm vanwege de energietransitie. Koper wordt veel gebruikt in de productie van warmtepompen en batterijen voor elektrische auto’s. Ook voor de productie van computerchips is koper cruciaal.

De prijs van koper steeg door de toenemende vraag dit jaar met ruim 15 procent naar ongeveer 10.000 dollar per ton. De stijgende prijs komt mede doordat mijnbedrijven kampen met tegenvallers in de productie van koper. Het delven van het metaal, cruciaal voor een groene toekomst, heeft ironisch genoeg veel negatieve impact op het klimaat.

Deze maand verwierp de Amerikaanse president Biden een plan voor een nieuwe weg van 340 kilometer dwars door een natuurgebied in Alaska na protesten van milieu-organisaties. met de weg wilde mijnbedrijf Amber Metals een moeilijk toegankelijke koperreserve ter waarde van 7,5 miljard dollar toegankelijk maken. Hetzelfde gebeurde in Panama, waar de overheid een mijn ter waarde van 10 miljard dollar van mijnbedrijf First Quantum Minerals annuleerde vanwege milieubezwaren.

Een overname van Anglo American zou BHP meer slagkracht moeten geven om de koperproductie fors op te voeren. Het bedrijf meldde donderdag aan aandeelhouders van Anglo American dat het bereid is om 31 dollar per aandeel te betalen, ruim 30 procent boven de huidige koers.

Volgens persbureau Reuters reageerden aandeelhouders van Anglo American in eerste instantie met termen als „zeer opportunistisch” en „onaantrekkelijk” op het aanbod van de grote concurrent. De verwachting is dan ook dat het bod van BHD het begin zal zijn van een forse biedingsstrijd.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 26 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in