Direct naar artikelinhoud
Hergebruik van tweedehands zonnepanelen is niet zo simpel als het lijkt
Column

Hergebruik van tweedehands zonnepanelen is niet zo simpel als het lijkt

Het was een buitenkansje: achttien oude, maar goed werkende zonnepanelen met bijbehorende omvormer voor slechts 300 euro. Maar ja, hoe krijg je die zonder installateur het dak op?

De puzzelstukjes vielen als vanzelf in elkaar. Post aan Zee, een buurtcentrum opgezet door bewoners van Egmond aan Zee, had een hoge stroomrekening omdat het in de zomer niet zonder airco kan. Een ideale situatie voor zonnepanelen, vertelde ik de mensen van het centrum een paar maanden geleden. Als de zon fel schijnt en het binnen te heet wordt, leveren zonnepanelen juist volop stroom. Dus die zouden de airco kunnen voeden tegen lage kosten!

Het buurtcentrum huurt de ruimte van de gemeente en die had plannen om het gebouw binnen enkele jaren af te breken. Dan leg je er geen zonnepanelen meer op. Helaas.

El Essalih inspecteert de panelen die hij zojuist op het dak van Post aan Zee heeft gemonteerd.Beeld Vincent Dekker

Maar zie, toeval bestaat en een vriend van me meldt dat hij achttien oudere zonnepanelen over heeft van 250 wattpiek (Wp) elk, 4500 Wp in totaal. Genoeg om een stevige airco mee te laten draaien. Inclusief een oude omvormer mag die set voor 300 euro weg. Da’s geen geld, denk ik. Ideaal voor het buurtcentrum.

De gemeente belooft dat het gebouw nog wel vijf jaar blijft staan en dus wordt het zinvol om een installateur te zoeken die de panelen op het dak wil leggen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want de installateurs hebben het druk. En ze willen niet met oude spullen werken waarvan ze de levensduur niet kunnen garanderen.

Buurthuis krijgt korting

De belangrijkste hobbel vormt wellicht echter een ander probleem. De installateurs verkopen zelf nieuwe zonnepanelen en omvormers en maken daar winst op. Als ze die spullen niet mogen leveren, moeten ze vrijwel net zo veel uren maken voor de installatie van de gebruikte panelen, maar valt hun winst veel lager uit. Dat is uiteraard niet aantrekkelijk, zeker niet nu door concurrentie de marges toch al klein zijn.

De zoektocht naar een installateur leverde aanvankelijk dan ook niets op. Totdat ik me een sympathiek bedrijf uit Alkmaar herinnerde dat thuisbatterijen installeert en bij mij oude panelen van het ene dakdeel naar het andere had verplaatst. Dit E.E. Compleet Service wilde de klus wel aannemen én vond het buurthuis een goed doel dat wel wat korting mocht krijgen.

Zo verschenen vorige week achttien goedkope panelen tegen een vriendelijk prijsje alsnog op het dak van Post aan Zee. Ze leveren volop stroom, dus laat de zomerwarmte nu maar komen. Iedereen blij.

Zonnepanelen op Marktplaats

Nou ja, ik niet helemaal. Want ik realiseerde me dat het hergebruiken van tweedehands zonnepanelen, iets dat we toch vooral moeten stimuleren, helemaal niet zo simpel is als het lijkt. Als El Essalih, de man van het installatiebedrijf, niet zo'n flinke korting had gegeven, had het buurtcentrum de panelen wellicht niet kunnen betalen, ondanks die prijs van 300 euro.

Maar vooral: installateurs staan dus niet in de rij om tweedehandsspullen op daken te leggen. En dat is dus begrijpelijk, gezien de winst die ze mislopen. Ik vraag me dan ook af hoe dat gaat bij al die gebruikte zonnepanelen die op Marktplaats worden aangeboden. Leggen de kopers die eigenhandig op hun dak? Dat kan ik me niet voorstellen. Het is een flinke klus waar je verstand van moet hebben, alsook het juiste gereedschap, om maar wat te noemen.

Bij Post aan Zee moeten de panelen in vijf jaar hun geld opbrengen. Dat is kort, maar dankzij de goedkope installateur gaat dat lukken. In andere gevallen zullen ze wellicht twintig jaar of langer op een dak kunnen blijven liggen. Maar gaan tweedehandspanelen en omvormers nog twintig jaar mee?

Ik zag recent bij boerderijen zonnepanelen op het land liggen. Die zou ik ook nog zelf durven installeren, al zou ik dan een echte installateur toch nog de extra groep in de meterkast laten aanleggen. Maar daarmee kun je lang niet alle goedkope oude panelen een tweede leven geven. Wil dat op grote schaal gaan gebeuren, dan heb je ook goedkope oude installateurs nodig.

Vincent Dekker schrijft over innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon. Vincent heeft ook een podcast, onder meer over warmtepompen – beluister die via deze link of zoek hem op via de bekende kanalen.