Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

Nieuws
De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.
anp
donderdag 25 april 2024 om 21:04
Afbeelding
beeld anp

De in Parijs gevestigde OIV schat dat de wijnconsumptie vorig jaar 221 miljoen hectoliter bedroeg, een daling van 2,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Een hectoliter is gelijk aan 133 standaard wijnflessen.

Volgens de OIV heeft de prijsstijging van wijn meerdere oorzaken. Deze houden onder meer verband met verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens en hogere productie- en distributiekosten.

Ongunstige weersomstandigheden

De OIV verwacht bovendien dat de productie in 2023 lager uitvalt dan eerder geschat. De organisatie gaat nu uit van 237 miljoen hectoliter wijn, terwijl in november nog een schatting van 244 miljoen hectoliter werd gemaakt. Daarmee ligt de wijnproductie een tiende lager dan in 2022. De lagere inschatting is onder andere het gevolg van slecht weer vorig jaar, waaronder vroege vorst, hevige regenval en droogte. Ook wereldwijde schimmelziekten hadden invloed.

Italië produceerde vorig jaar maar liefst 23 procent minder wijn dan in 2022, waardoor het wijnland zijn slechtste jaar doormaakte sinds 1950.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Feest barst los in Eindhoven na zege PSV op Sparta

In Eindhoven is het feest losgebarsten na de 4-2-overwinning van PSV op Sparta. Tienduizenden mensen volgden de wedstrijd in het centrum op schermen op straat en bij cafés.

Afbeelding

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is de landelijke aftrap van het Bevrijdingsfeest een feit.

Afbeelding

Claude en FLEMMING benadrukken belang van bevrijdingsfestivals

Als Ambassadeurs van de Vrijheid vliegen Claude en FLEMMING zondag door het hele land om op diverse bevrijdingsfestivals op te treden. De artiesten vinden het een voorrecht om dit te doen en zijn blij dat de festivals er ondanks financiële zorgen überhaupt zijn, zeggen ze in ee..

Afbeelding

Verdachte aanval Duitse Europarlementariër meldt zich bij politie

Een Duitse tiener heeft zichzelf aangegeven na de mishandeling van een Europarlementariër. De politie meldt dat de verdachte een 17-jarige jongen is. Zijn verklaring wordt onderzocht.

Afbeelding

Israëlische regering sluit plaatselijke tak Al Jazeera

De Israëlische regering heeft zondag unaniem besloten om de activiteiten van nieuwszender Al Jazeera in Israël te verbieden. Dat staat in een verklaring van de regering. Het is nog onduidelijk wanneer de maatregel van kracht wordt.

Afbeelding

FT: inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties aan het voorbereiden is. Dit bericht zakenkrant The Financial Times, dat inzage kreeg in analyses uit drie Europese landen.