Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Alex Kroes keert als technisch directeur terug bij Ajax

Dankzij een draai van de raad van commissarissen (rvc) van Ajax keert Alex Kroes terug als technisch directeur. Daarmee is een confrontatie tussen de rvc en de bestuursraad op het laatste moment afgewend. Het betekent echter niet dat de bestuurlijke rust meteen terugkeert.

en
Alex Kroes op de tribune van de Johan Cruijff Arena.Beeld ANP

De 49-jarige Utrechter is in de nieuwe constructie geen statutair directeur meer, maar titulair directeur. In naam blijft Kroes dus directeur, al mist hij de tekenbevoegdheid. Bij het aantrekken van spelers heeft Kroes nu twee handtekeningen nodig van directieleden die wel statutaire status hebben. Als statutair directeur had hij maar één handtekening nodig; die andere zette hij zelf. Sven Mislintat was in zijn korte tijd als technisch directeur ook alleen titulair directeur.

Begin deze maand besloot de rvc nog om Kroes onmiddellijk te schorsen als algemeen directeur en voor te dragen voor ontslag wegens aandelenhandel met voorkennis. Een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming in augustus vorig jaar kocht Kroes 17.000 aandelen van de club. In een persbericht noemde de rvc het toen ‘zeer aannemelijk’ dat hij ‘handel met voorwetenschap heeft gepleegd’, wat geldt als een strafbaar feit.

Met de nu gekozen oplossing kan de rvc naar beurswaakhond AFM, die gespitst is op aandelenhandel met voorkennis, betogen dat er wel degelijk gevolgen worden verbonden aan de aandelentransactie. Kroes heeft toegezegd te zullen terugtreden als algemeen directeur.

De draai van de rvc van Ajax komt precies vijf uur voor het begin van een ledenvergadering waarin de positie van Kroes op de agenda staat. Kroes heeft veel steun binnen de vereniging Ajax, waar hij op 9-jarige leeftijd binnenkwam. De bestuursraad van Ajax – het vertegenwoordigend orgaan van de vereniging – stond lijnrecht tegenover de rvc. Twee weken geleden riep de bestuursraad de rvc al op om Kroes op een of andere manier bij de club te houden. De bestuursraad is grootaandeelhouder van de proftak van Ajax, waar de rvc een controlerende functie heeft. Zodoende heeft de bestuursraad een heel dikke vinger in de pap bij de rvc.

Wederopbouw van Ajax

Door de draai van de rvc kan Kroes bijdragen aan de wederopbouw van Ajax. Met zijn ervaring als zaakwaarnemer wordt Kroes als een belangrijke pion beschouwd in de komende transferzomer. Ajax zoekt een trainer – de club deed Graham Potter een aanbieding– en wil de selectie versterken. De bestuursraad zegt in een bericht aan leden van de vereniging blij te zijn met de terugkeer van Kroes, maar ‘wil niet voorbijgaan aan de oorzaak van alle ontwikkelingen’.

De gekozen oplossing betekent dan ook niet dat de rust bij Ajax is wedergekeerd. De rvc van Ajax heeft immers een zeer zwakke indruk achter gelaten door Kroes eerst te ontslaan, en daar drie weken later op terug te komen. Ook bij de presentatie van het KPMG-rapport naar vermeende belangenverstrengeling van Mislintat maakte de rvc in de ogen van de bestuursraad een zwakke beurt. Achter de schermen wordt dan ook gezocht naar vervanging van de huidige rvc-leden.

De rvc-leden Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen kondigden vorige week hun vertrek al aan. Naar verwachting zullen ook voorzitter Michael van Praag en Leo van Wijk binnen afzienbare tijd de rvc verlaten. Voor rvc-lid Danny Blind wordt waarschijnlijk een uitzondering gemaakt; hij mag blijven. Dat geldt ook voor Louis van Gaal, de technisch adviseur van de rvc.

Kroes: ‘Ajax moet weer Ajax worden’

Kroes zegt in een persbericht van Ajax zeer blij te zijn met de in zijn ogen ‘passende oplossing’. “Het is hoog tijd om als één Ajax alle krachten te bundelen en alle kennis en kunde die er bij Ajacieden binnen en rondom de club zit, samen te voegen. Ik zie ernaar uit om niet alleen met Van Gaal, Blind, Marijn Beuker en Kelvin de Lang, maar ook met iedereen daaromheen te gaan bouwen aan een mooie toekomst voor Ajax. Ajax moet weer Ajax worden.”

De reactie van Van Praag in het persbericht op de terugkeer van Kroes: ‘Wij zijn niet doof voor de geluiden om ons heen en spraken gedurende de afgelopen weken veelvuldig met mensen binnen en buiten Ajax, onder meer met de bestuursraad en uiteraard met Alex zelf. De club moet verder en wij zijn van mening dat het goed is voor Ajax dat we uiteindelijk met elkaar tot deze oplossing zijn gekomen.’