Direct naar artikelinhoud
Profiel

Van extremisme tot verdenking van malversaties: de slepende affaires van AfD’er Maximilian Krah

Maximilian Krah in de lift van de Duitse Bundestag na een AfD-meeting woensdag.Beeld Kay Nietfeld / AP

Maximilian Krah, lijsttrekker van de AfD bij de Europese verkiezingen, heeft zijn partij ernstig in verlegenheid gebracht door een Chinese spion, Jian G., in te huren. Ook wordt hij verdacht van betalingen door Rusland. Toch mag de aartsprovocateur – ‘echte mannen zijn rechts’ – aanblijven.

Maximilian Krah is de omstreden lijsttrekker van de extreem-rechtse AfD bij de Europese verkiezingen. De spionageaffaire heeft de partij ernstig in verlegenheid gebracht, temeer daar Krah in december nog door de FBI werd ondervraagd over betalingen door Rusland. Ook wordt hij genoemd in het schandaal rond Voice of Europe, een door Rusland gefinancierde website die radicaal-rechtse politici zou hebben betaald om de lijn van het Kremlin uit te dragen. Krah ontkent dat hij ooit geld heeft aangenomen.

Maximilian Krah (47) is charismatisch en zeer eloquent, maar ook uitermate extreem. Een aartsprovocateur, die voortdurend de controverse zoekt, ‘feminisme een kanker’ noemt en tekeergaat tegen de ‘omvolking’ van Duitsland, die zou leiden tot ‘mesaanvallen, verkrachtingen en islamisering’.

Krah is een representant van de völkische, nationalistische vleugel rond Björn Höcke, die de AfD steeds meer domineert. Zijn lijsttrekkerschap illustreert hoezeer de partij naar extreem-rechts is opgeschoven. Terwijl radicaal-rechtse politici als Giorgia Meloni en Marine Le Pen streven naar respectabiliteit, beweegt de AfD zich juist in de tegenovergestelde richting, door keihard te polariseren en het nationaalsocialistische verleden te relativeren.

‘Onze voorvaderen waren geen misdadigers’, zei Krah bijvoorbeeld. ‘Kennelijk wordt burgerlijkheid niet meer als een noodzakelijke façade beschouwd’, schreef het weekblad Die Zeit. ‘Voor mensen als Krah is matiging een teken van zwakte, en zwakte is iets voor liberalen.’

Krah leek op koers te liggen voor flinke winst bij de Europese verkiezingen, maar zijn campagne zal nu ‘vreselijk’ worden overschaduwd door de spionageaffaire, zei hij woensdag. Na crisisberaad met de partijtop werd bepaald dat hij lijsttrekker mag blijven, maar hij zal zaterdag niet aanwezig zijn bij de aftrap van de campagne. Ook zullen video’s en drukwerk met zijn beeltenis niet gebruikt worden, schreef de Süddeutsche Zeitung.

Staatsvolk vs. etnische volk

Maximilian Krah groeide op in Dresden, als zoon van een ingenieur en een pedagoog. Op zijn 14de werd hij lid van de christendemocratische CDU, de partij van zijn vader. In 2016 stapte hij over naar de AfD, uit protest tegen de ‘dodelijke welkomstcultuur’ die CDU-leider Angela Merkel tegenover migranten zou propageren.

Zelfs binnen de AfD viel Krah op door zijn extremisme. In 2019 maakte hij, in navolging van de nazi-jurist Carl Schmitt, een onderscheid tussen het ‘staatsvolk’ (iedereen met een Duits paspoort) en het ‘etnische volk’ (dat sinds generaties met de Duitse cultuur verbonden is). Het etnische volk is de ‘ware soeverein’ die de Grondwet buiten werking mag stellen, aldus Krah.

Hij is een man die voortdurend de grens opzoekt. Enkele weken geleden zei hij nog dat mensen uit andere culturen niet in staat zijn hun weg te vinden op een grote luchthaven als Frankfurt. Door migranten toe te laten, verlaagt de regering het intellectuele niveau van Duitsland, aldus Krah.

Hij is voorstander van ‘traditionele’ gezinswaarden. ‘Echte mannen zijn rechts’, stelt hij. Homo’s zijn decadent en feministen lelijk. Over de nogal gezette Grünen-politicus Ricarda Lang zei hij: ‘Ze kan überhaupt niet liefhebben, anders zou ze er niet zo uitzien.’

Rusland en China

Krah zit sinds 2019 in het Europees Parlement. Hij noemt de Europese Unie een vazal van de Verenigde Staten en wil haar omvormen tot een ‘Europa der vaderlanden’. In Brussel viel hij op door zijn vriendelijke houding ten opzichte van Rusland en China. Zo feliciteerde hij China met de zeventigste verjaardag van de bezetting van Tibet, iets waar China volgens hem trots op mocht zijn.

Dinsdag onthield hij zich van stemming bij een motie die de verkoop verbiedt van goederen die door dwangarbeid zijn geproduceerd. De motie was gericht tegen China, dat ervan wordt beschuldigd Oeigoeren gedwongen te werk te stellen.

In de peilingen voor de Europese verkiezingen in Duitsland staat de AfD op de tweede plaats, na de CDU, met 18 procent. Eind december stond zij nog op 22 procent. Dat verlies heeft waarschijnlijk te maken met de opkomst van de nieuwe links-populistische partij van Sahra Wagenknecht.

In het verleden is de AfD immuun gebleken voor schandalen en beschuldigingen, die vaak werden afgedaan als politiek gemotiveerde laster van de gevestigde orde. Maar de spionageaffaire is pijnlijk voor een partij die zich als patriottisch afficheert. ‘Als de indruk wordt verstevigd dat de AfD goede maatjes is met autoritaire regimes in Rusland en China, dan zullen deze beschuldigingen pijn doen’, zei opiniepeiler Hermann Binkert tegen persbureau Reuters.

Ook binnen de partij is er weerstand tegen Krah, zei een anoniem Bondsdaglid tegenover de Süddeutsche Zeitung: ‘Wat is er patriottisch aan om het op een akkoordje te gooien met regimes die de economische kracht van Duitsland bestrijden?’

3 x MAXIMILIAN KRAH

In het Europees Parlement maakt de AfD deel uit van de fractie Identiteit en Democratie (ID), waartoe ook het Rassemblement National van Marine Le Pen behoort. In 2022 werd Krah geschorst door de ID-fractie, omdat hij bij de Franse presidentsverkiezingen niet Le Pen steunde, maar haar nog radicalere rivaal Eric Zemmour.

In het Europees Parlement heeft Krah een Franse medewerker verdedigd die uit het Rassemblement National werd gegooid, omdat hij zich op het carnaval als orthodoxe Jood had verkleed, op een manier die herinnerde aan nazi-karikaturen. Krah zag er geen kwaad in.

Krah was lange tijd advocaat. Hij verdedigde vier mannen die een Iraakse migrant zouden hebben mishandeld. Volgens Krah hadden zij juist uitstekend opgetreden, omdat de Irakees een caissière van een supermarkt had bedreigd, iets waarvoor geen enkel bewijs werd geleverd.