Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Van ’t Schip heeft in competitieslot weinig om zich aan vast te klampen: ‘Spelers zullen er veel van leren, maar daar heb ik nu geen klote aan’

Het reguliere seizoen telt voor Ajax nog drie competitiewedstrijden. Trainer John van ’t Schip probeert de play-offs te ontlopen, maar veel om zich aan vast te klampen heeft hij niet. Eufemistisch: ‘Het is geen makkelijk seizoen.’

John van ’t Schip tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Excelsior.Beeld Pro Shots/Shane Winsser

Beschamend, Ajaxonwaardig, teleurstellend. Het zijn woorden die John van ’t Schip en andere trainers van Ajax dit seizoen geregeld spraken om de draken van wedstrijden te duiden. Denk aan de 6-0 nederlaag in de Klassieker in De Kuip van drie weken geleden. Of aan de 4-0 zeperd tegen Feyenoord in het thuisduel, toen Maurice Steijn nog aan het roer stond. De 3-2 bekernederlaag tegen de amateurs van Hercules, onder leiding van Michael Valkanis, mag evenmin ontbreken in het rijtje epische uitglijders.

Ook na het 2-2 gelijkspel van woensdagavond tegen Excelsior sprak Van ’t Schip in soortgelijke bewoordingen, al is dat voor het Ajax van dit seizoen al bijna een reguliere uitslag. De onderlinge wedstrijd in Rotterdam eindigde eerder dit seizoen eveneens in 2-2 en die uitslag kwam dit voetbaljaar veel vaker voor: ook tegen NEC, PEC Zwolle, Almere City, Fortuna Sittard en Sparta speelde Ajax met die cijfers gelijk.

Mentale blokkades

De combinatie van oorzaken voor de zoveelste sof van het seizoen is bekend. Gebrek aan kwaliteit in de spelersgroep, te veel jonge spelers, geen leiders, mentale blokkades en een waslijst aan blessures, aldus Van ’t Schip. Dat hij geen trainer is die er door een duidelijke speelwijze en knappe tactische vondsten meer uithaalt dan er eigenlijk in zit, ontbreekt in de eigen analyse.

Met nog drie wedstrijden te spelen in het reguliere seizoen is het moeilijk aanknopingspunten te vinden voor een opbeurend slot, al complimenteerde Van ’t Schip zijn ploeg voor de mentale veerkracht. Met tien man, na een rode kaart voor aanvoerder Steven Bergwijn, die een doorgebroken speler neerhaalde, kwam Ajax in de tweede helft terug van een 2-1 achterstand.

Met het gelijkspel tegen Excelsior deed Ajax slechte zaken voor het behoud van de vijfde plaats, waarmee de club zich kan kwalificeren voor de tweede voorronde van de Europa League. Als NEC zondag wint van AZ wipt de ploeg over Ajax heen. Als de Amsterdammers zesde worden, wachten play-offs voor een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Die Europese competitie past meer bij de huidige status van Ajax dan de Europa League.

‘Wat denk je zelf?’

Op de vraag of Van ’t Schip zich achteraf weleens afvraagt waaraan hij was begonnen toen hij in oktober instapte, toen Ajax laatste stond, antwoordde hij: “Wat denk je zelf?” Eufemistisch: “Het is geen makkelijk seizoen.”

Toch is Van ’t Schip ervan overtuigd dat de vele tegenslagen van dit voetbaljaar op den duur hun vruchten afwerpen voor de huidige selectie. “Spelers zullen er in hun loopbaan veel van leren, maar daar heb ik nu geen klote aan.”

Ajax heeft tien dagen om zich voor te bereiden op de uitwedstrijd tegen FC Volendam (5 mei). Mogelijk is Brian Brobbey dan weer hersteld van zijn hamstringklachten en kunnen ook Jordan Henderson, Kristian Hlynsson, Carlos Forbs en Steven Berghuis weer meedoen. Bergwijn en Benjamin Tahirovic zijn voor dat duel geschorst. In het reguliere seizoen speelt Ajax nog tegen Almere City (12 mei) en Vitesse (19 mei). Mogelijk wachten daarna de play-offs.