Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Graham Potter veegt eerste bod van Ajax van tafel: salaris komt niet in de buurt van zijn eisen

Ajax heeft Graham Potter een eerste voorstel gedaan. Dat is door de Engelse topkandidaat voor de vacante trainerspost niet op sportieve, maar financiële gronden afgewezen.

De laatste klus als trainer van Graham Potter was bij Chelsea.Beeld Darren Walsh / Getty Images

Reden voor de 48-jarige Potter om die eerste aanbieding meteen van tafel te vegen, is dat Ajax daarmee bij lange na niet in de buurt kwam van het salaris dat hij zelf voor ogen heeft. Dat betekent dat de bezuinigende topclub zich veel verder zal moeten strekken om de topkandidaat voor de trainerspost in te kunnen lijven.

Potter ziet de sportieve kant van een overstap naar Amsterdam ondertussen best zitten. De voormalige manager van Brighton en Chelsea leerde Alex Kroes vorig jaar bij diens rondgang in Engeland kennen. Nadat de algemeen directeur op 15 maart officieel bij Ajax begon, ging hij meteen, geflankeerd door directeur voetbal Marijn Beuker en hoofd scouting Kelvin de Lang, verder in gesprek met Potter in Amsterdam.

De schorsing van Kroes weerhield Ajax er vervolgens niet van vol op de Brit te blijven inzetten, ook omdat met hem de kans groter wordt geacht op een sportieve wederopstanding dan met de beschikbare Nederlandse kandidaten.

Dat ondervond ook technisch adviseur Louis van Gaal deze maand in een onderhoud met Potter, die op zijn beurt de uitdaging om Ajax de komende jaren nationaal en internationaal omhoog te stuwen steeds meer zag zitten. Om aan die megaklus te beginnen, verlangt Potter echter een veel betere aanbieding van Ajax. De nummer vijf van de eredivisie kan ook doorschakelen naar andere kandidaten.

Onderhandelingen

Donderdag heeft rvc-voor­zitter Michael van Praag het geplande ontslag van Alex Kroes teruggedraaid. In afwachting van de uitkomst naar het AFM-onderzoek op verdenking van handelen met voorkennis mag hij nu al terugkeren in de functie van technisch directeur, zij het zonder tekenbevoegdheid.

Daarmee wordt de entree van Potter ook realistischer, al zal hij ook met een schuin oog kijken naar hoe de bestuurlijke crisis in Amsterdam zich verder ontwikkelt.

Video wordt geladen...