RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Na einde uitzondering

Kamermeerderheid omarmt plannen tegen mestoverschotten van minister Adema

Demissionair ministers Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Anne-Marijke Podt (D66) tijdens een debat met de Kamer over het mestbeleid. Beeld © ANP

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA maakten tot nu toe in een debat duidelijk achter de voorstellen te staan van demissionair landbouwminister Piet Adema.

Nederland had jarenlang een uitzonderingspositie waardoor boeren meer mest mochten uitrijden dan elders in Europa. Die uitzondering, de zogeheten derogatie, valt komende jaren weg en boeren dreigen daardoor met grote mestoverschotten te komen zitten.

Waarom
Lees ook:
Waarom melkveehouders (verder) in de knel komen door de mestcrisis

Om dat te voorkomen, stelt Adema onder meer voor om een minimale oppervlakte grasland per koe in te stellen en om een nieuwe, brede uitkoopregeling voor boeren op te tuigen. Een reeks landbouworganisaties heeft daar deze week een eigen 'crisisplan' aan toegevoegd, waar bijvoorbeeld een lager eiwitgehalte in veevoer in staat.

Pijn voorkomen

"Alles dat kan bijdragen aan een oplossing van het probleem is welkom", zei Harm Holman (NSC). Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) zei dat ze al jarenlang pleit voor een kleinere veestapel. "Het moet gewoon gebeuren."

"We moeten koste wat het kost maatregelen nemen om ongerichte pijn te voorkomen", zei Thom van Campen (VVD). Hij doelt op een dreigende 'generieke korting' waarbij alle boeren hun mestproductie evenveel moeten terugdringen. Eline Vedder (CDA) noemde dat een 'doemscenario'.

Strengere
Lees ook:
Strengere mestregels EU laat doorgegeven: minister Adema door het stof in Kamer