Terug naar de krant

Geschorste algemeen directeur Alex Kroes keert terug bij Ajax, als technisch directeur

Leeslijst Nieuws
Ajax Kroes was slechts enkele weken algemeen directeur van Ajax toen hij werd geschorst vanwege een mogelijk illegale aandelenaankoop.
Leeslijst

De geschorste oud-algemeen directeur Alex Kroes keert terug bij Ajax. Hij gaat de functie van technisch directeur vervullen. Dat meldt Ajax donderdag op zijn website.

Kroes werd op 2 april geschorst door de raad van commissarissen (rvc) nadat zij erachter kwamen dat Kroes, een week voor zijn benoeming in augustus 2023, 17.500 aandelen van Ajax had gekocht. Omdat hij op dat moment al wist dat hij algemeen directeur zou worden en dergelijke informatie als koersgevoelig wordt gezien, werd zijn aankoop als handelen met voorkennis beschouwd.

Volgens Kroes was Ajax op de hoogte van zijn aandelenpakket en hij eiste te mogen terugkeren bij de voetbalclub. In de donderdag gepubliceerde verklaring schrijft Ajax daarover: „Mocht op enig moment door een daartoe bevoegde autoriteit worden vastgesteld dat sprake is van een ernstige overtreding van de regels omtrent handel met voorwetenschap, dan zal de rvc ook de positie van Kroes als titulair technisch directeur heroverwegen.”

Rvc-voorzitter Michael van Praag zegt de afgelopen weken veel met mensen binnen en buiten Ajax gesproken te hebben. „Vanzelfsprekend zijn er voorwaarden met elkaar afgesproken waardoor deze verandering mogelijk werd. De club moet verder en wij zijn van mening dat het goed is voor Ajax dat we uiteindelijk met elkaar tot deze oplossing zijn gekomen. Alex gaat een belangrijke rol spelen in het voetbaltechnische deel van de organisatie en zich met name richten op het aan- en verkoopbeleid”.

Kroes zelf zegt op de website zeer blij te zijn met de oplossing. „Dat we met elkaar het belang van Ajax en het voetbal voorop hebben gezet. De focus moet bij Ajax weer op het voetbal komen te liggen”, aldus Kroes. „Het is hoog tijd om als één Ajax alle krachten te bundelen en alle kennis en kunde die er bij Ajacieden binnen en rondom de club zit, samen te voegen.”

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in