RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuw proces?

Rechter VS draait veroordeling Harvey Weinstein terug, komt niet vrij

Weinstein in 2022 in de rechtbank. Beeld © AP

Een gerechtshof in New York heeft de veroordeling van oud-filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel misbruik uit 2020 teruggedraaid. Volgens de rechters in het hoger beroep heeft Weinstein geen eerlijk proces gekregen, bericht The New York Times.

De veroordeling van de voormalig filmproducent Weinstein was een belangrijk moment voor de #MeToo-beweging, de wereldwijde beweging die seksueel misbruik aan de kaak stelt. Weinstein werd door veel vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Vier jaar geleden werd hem een gevangenisstraf opgelegd van 23 jaar in New York.

Geen eerlijk proces

Het hoogste hof van beroep in die staat oordeelt nu dat de rechter in de zaak destijds een ernstige fout heeft gemaakt. "Het gaat erom dat de aanklagers in die zaak meerdere vrouwen lieten getuigen die niet betrokken waren bij de feiten waarvoor hij berecht werd", zegt correspondent Erik Mouthaan. "De getuigenissen van deze vrouwen waren niet gecheckt door de politie of het Openbaar Ministerie. De rechters vinden nu dat Weinstein daarom geen eerlijk proces heeft gekregen."

23
Lees ook:
23 jaar celstraf voor oud-filmproducent Harvey Weinstein om verkrachting en aanranding

De gevolgen zijn nog onbekend. Volgens The New York Times kan de rechtszaak in New York opnieuw worden gedaan.

"Hij komt nu elk geval niet vrij", zegt Mouthaan. "Weinstein moet ook nog een straf van zestien jaar uitzitten in Californië. Die straf staat. Het zou dus kunnen dat hij wordt overgebracht naar een gevangenis in Californië."

Mouthaan noemt de beslissing 'een harde klap' voor het OM in New York, én voor de #MeToo-beweging en slachtoffers van seksueel misbruik. "Zijn veroordeling was belangrijk in de strijd tegen seksueel misbruik. Die was het symbool voor: genoeg nu, je komt hier niet mee weg. Dus dit is een enorme tegenvaller."

Harvey
Lees ook:
Harvey Weinstein voor de rechter: alles wat je moet weten over dé #MeToo-zaak

De advocaat van de oud-filmproducent reageerde tevreden op de uitspraak. Arthur Aidala noemde die 'niet alleen een overwinning voor meneer Weinstein, maar voor iedere verdachte in een strafzaak in New York'. De reactie van Weinstein is nog niet bekend. "Dit is tien minuten geleden gebeurd, hij weet nog van niks", zei Aidala tegen de krant.

Een van de vrouwen die naar buiten trad met beschuldigingen tegen Weinstein, actrice Ashley Judd, reageerde juist ontzet. Zij noemde het oordeel van het hof oneerlijk tegenover slachtoffers van de Hollywoodproducent.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS