Direct naar artikelinhoud
Spanje

Spaanse premier Sánchez overweegt op te stappen om politiek proces tegen zijn vrouw

De Spaanse premier Pedro Sánchez.Beeld AFP

Vanwege politieke aanvallen op zijn vrouw heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez per direct zijn werk neergelegd. Hij overweegt op te stappen om zijn familie voor politiek moddergooien te beschermen.

Ook voor Pedro Sánchez zijn er grenzen. Dat bleek toen de Spaanse premier woensdagavond onverwachts een brief op X publiceerde, waarin hij aankondigde dat hij per direct zijn werk neerlegt vanwege de treitercampagne van de oppositie tegen hem en zijn vrouw, Begoña Gómez. Maandag beslist de premier of hij definitief opstapt.

“Deze strategie van intimidatie en vernielzucht is al maanden aan de gang”, verzucht Sánchez in de brief. “Het is wat de grote Italiaanse schrijver Umberto Eco ‘de moddermachine’ noemde. Proberen om de politieke tegenstander te ontmenselijken en te delegitimeren door middel van beschuldigingen die even schandalig als vals zijn.”

Aanklacht gebaseerd op drijfzand

Directe aanleiding is een aanklacht van organisatie Manos Limpias (Schone Handen), die stelt dat private bedrijven waaraan Gómez verbonden was door haar invloed regeringscontracten hebben binnengehaald. Het gaat onder andere om een steunpakket van een half miljard euro voor vliegmaatschappij Air Europa, toen de wereld door corona stil kwam te liggen.

Manos Limpias heeft in het verleden vaker rechtszaken gevoerd die nergens toe leidden. Het is een typisch pressiemiddel zoals in de Spaanse politiek van persoonlijke aanvallen en zwartmakerij gewoon is. Dat de organisatie, geleid door een advocaat met extreemrechtse sympathieën, haar aanklacht op drijfzand baseert, bleek al gelijk donderdagochtend. Manos Limpias stelde toen zelf dat de beschuldiging voortkomt uit verslaggeving van onlinemedia die mogelijk desinformatie hebben verspreid. Maar de organisatie wast haar handen in onschuld en trekt de aanklacht niet in. “Het is nu aan de rechter om te bepalen of deze journalistieke informatie klopt of niet.”

Dat Sánchez zijn werk neerlegt om vijf dagen over de kwestie na te denken, is een unicum. Vermoedelijk zal het niet tot zijn opstappen leiden, maar Sánchez wil duidelijk de politiek van persoonlijke aanvallen bespreekbaar maken. Zoals hij in zijn tekst op X schrijft: ‘We vergeten vaak dat politici ook mensen zijn. Ik schaam me er niet voor het te zeggen: ik ben een man die hevig verliefd is op mijn vrouw, die vol onmacht toekijkt hoe ze dag na dag modder op haar gooien.’

Slachtoffer spelen

Sánchez’ politieke vijanden lijken nog niet direct tot zelfreflectie te zijn aangezet. De rechtse krant El Mundo, geaffilieerd met de centrumrechtse oppositiepartij Partido Popular (PP) kopte donderdagochtend: Sánchez zet Spanje op pauze om het slachtoffer te spelen. Alberto Núñez Feijóo, leider van de PP, zei in een interview met de Spaanse radio dat hij Sánchez niet begreep. “Als je niets te verbergen hebt, dan ga je toch gewoon naar de rechtszaal?”

De crisis komt op een precair moment. De regering heeft net een omstreden amnestiewet aangenomen. Daarmee kan Carles Puigdemont – de Catalaanse leider tijdens het verboden referendum over onafhankelijkheid van 2017 – na jaren op de vlucht geweest te zijn voor Spaanse justitie, nu terugkeren en meedoen aan aanstaande verkiezingen in Catalonië. Sánchez is bepalend geweest in deze kwestie. Als hij inderdaad opstapt, zal het parlement een andere premier aanwijzen, en daarmee komen de kaarten voor Catalonië ook anders te liggen.

Lees verder:

Spanje en Ierland willen Palestina als staat erkennen, en heel voorzichtig schuiven anderen mee

Ierland en Spanje willen binnenkort Palestina als staat erkennen. Met een campagne hopen ze meer EU-landen aan te moedigen hetzelfde te doen – en dat lijkt niet zonder succes.