Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Club Brugge krijgt goed (en slecht) nieuws over nieuw voetbalstadion

Illustratiebeeld.Beeld studio-alma.fr

De herwerkte bouwplannen voor het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge krijgen een ‘deels voorwaardelijk gunstig advies’ van de Vlaamse overheid. Binnen enkele weken zet bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) het licht wellicht op groen.

De bouw van het nieuwe voetbalstadion in Sint-Andries is al jaren een hoofdpijndossier. Eind 2021 leverde de Vlaamse regering een eerste omgevingsvergunning af voor het stadion met plaats voor 40.000 fans. Begin 2023 werd deze vergunning echter vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, na (voorspelbaar) protest van buurtbewoners. Die hadden onder meer kritiek op het mobiliteitsplan dat bij de vergunning hoorde.

Club Brugge diende bij de Raad van State een beroep in tegen de vernietiging van die vergunning. In die zaak beet de voetbalclub donderdagochtend in het zand. De Raad van State oordeelde dat er inderdaad te weinig rekening werd gehouden met de bezwaren.

Terwijl de beroepsprocedure nog liep, maakte Club Brugge een nieuw dossier op aan de hand van de opmerkingen. En net zoals het op het veld opeens prima loopt, krijgt de club ook op dat vlak positief nieuws en lijkt de weg naar een nieuwe vergunning lijkt nu open te liggen.

Volgens de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie, die alle adviezen rond de bouwplannen van Club Brugge heeft gebundeld, kunnen “de hinder en de effecten op mens en milieu en de risico’s voor de externe veiligheid, veroorzaakt door het aangevraagde project, mits naleving van de vergunningsvoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt”.

In de voorwaarden is onder meer sprake van een strikte beperking tot 40.000 zitjes. Er mogen in het stadion, dat naast het huidige Jan Breydel zal worden gebouwd, geen andere grote evenementen plaatsvinden.

Nieuw mobiliteitsplan

Het is nu aan bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) om het licht officieel op groen of rood te zetten. Haar kabinet laat donderdag weten dat die beslissing in de komende weken zal vallen. De kans lijkt groot dat Demir voor de tweede keer een vergunning zal verlenen. Na de vernietiging van de eerste vergunning kondigde Demir al aan dat ze “een oplossing zou helpen uitwerken”.

In het tweede, vernieuwde plan werd onder meer het mobiliteitsluik aangepast. De inplanting van het stadion in een wijk leidt nu al bij elke thuiswedstrijd tot problemen; een groter stadion zou dat alleen maar groter maken. De stad Brugge schrapte daarvoor ook de bepaling dat de club een parkeerterrein op eigen terrein moest voorzien, iets wat zo goed als onmogelijk is op die plaats. Nu wil Club Brugge werken met shuttleparkings waar de supporters hun auto kunnen zetten, om daarna met bussen naar het stadion gebracht te worden.

De spelers van Club Brugge staan klaar voor de aftrap in het Jan Breydelstadion.Beeld Photo News