Direct naar artikelinhoud
Spionage

Europese AfD-kandidaat verdacht van omkoping door Rusland en China

Maximilian Krah, lijsttrekker van de AfD, maakte direct na zijn aantreden een reisje naar China.Beeld Reuters

De topkandidaat van de Europese extreemrechtse fractie, Maximilian Krah, lijkt zowel door Rusland als China te zijn omgekocht. De inlichtingendiensten staan in crisisstand.

Het zal toeval zijn, maar de muur in de gang waar de Europees politicus Maximilian Krah in Straatsburg kantoor houdt, is rood. Het rood van Chinese lampionnen, het rood van de onderste streep van de Russische vlag. Die kleur was er natuurlijk al vóór de Duitse delegatie van Alternative für Deutschland (AfD) er haar kantoren kreeg en ook al voordat de Duitse justitie een officieel onderzoek instelde naar eventuele omkoping door China en Rusland van AfD-voorman Krah en zijn assistent.

Hun deuren bleven gesloten, deze week in Straatsburg. Krahs assistent Jian Guo zat in een Duitse cel, Krah zelf werd gezien in Berlijn op een bijeenkomst van AfD-kopstukken. Zij wilden hem ertoe bewegen zich terug te trekken van de Europese lijst. Die is al ingeleverd bij de Kiesraad, dus kunnen ze hem zelf niet meer wegsturen.

Krah is lijsttrekker bij AfD en ook nog eens spitzenkandidaat: hij is degene die voorzitter van de Europese Commissie wordt mocht de extreemrechtse fractie Identiteit en Democratie in juni een meerderheid halen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De PVV, als die na de verkiezingen weer Europarlementariërs levert, hoort ook bij die fractie.

Krah was op zijn topplek benoemd voordat er zulke sterke aanwijzingen waren dat hij en zijn staf voor hun ontregelende werk in het Europees Parlement zowel door Rusland als China worden betaald. Krah vindt het onderzoek van de Duitse justitie voorlopig geen reden om te wijken. Het enige wat hij heeft toegezegd, is dat hij zaterdag niet aanwezig zal zijn op een partijbijeenkomst in Donaueschingen.

Verzegelde kantoren

Het Europees Parlement is er al lang niet meer zo van geschrokken als het was in december 2022, toen naar buiten kwam dat er parlementariërs waren die geld van Qatar hadden aangenomen om de Europese besluitvorming te beïnvloeden. Toen waren de verzegelde kantoren van de medewerkers van de sociaaldemocraten Maria Arena en Marc Tarabella een attractie en had iedereen het over Eva Kaili en haar koffers met geld.

Nu is het al het zoveelste geval. Dus blijft de rode gang leeg, net als het kantoor van Krah. Geen linten of zegels, gewoon een deur. Maar de kwestie is behoorlijk ernstig. Krahs medewerker Jian Guo zit sinds dinsdag in de cel op verdenking van een zwaar geval van spionage. De man zou alles wat hij wist over Europese wetgevingstrajecten met de Chinese autoriteiten hebben gedeeld.

Dat zou nogal wat informatie kunnen zijn geweest. Guo was het, weet de Nederlandse Europarlementariër Bart Groothuis (VVD), die meestal betrokken was bij onderhandelingen, niet Krah. De laatste was van mening dat zijn mensen dat wel voor hem konden doen. “Deze medewerker onderhandelde dus namens alle zetels van zijn politieke groep over China en handel”, zegt Groothuis.

Zesdaagse trip naar China

Krah heeft tegen Duitse media gezegd dat hij van niets wist. Ongeloofwaardig, denkt menigeen. De Duitse Europarlementariër Daniel Freund (Groenen) wijst erop dat Krah met Guo al meteen na zijn aantreden in het Europees Parlement, najaar 2019, een zesdaagse trip maakte naar China. Ze vlogen er businessclass heen en verbleven in luxehotels als het Sheraton en het Crowne Plaza, op kosten van Chinese bedrijven en de overheid. Krah heeft er keurig over gerapporteerd aan het Europees Parlement, zoals dat hoort als je als politicus een cadeau aanneemt.

Natuurlijk maken de politici zich wel zorgen. Velen herhalen de woorden van de Duitse minister van binnenlandse zaken Nancy Faeser, die heeft gezegd dat de zaak-Krah niets minder is dan een ‘aanval op de Europese democratie van binnenuit.’

Desinformatie door buitenlandse mogendheden

Dezelfde bezorgdheid wordt gevoeld door andere regeringsleiders. De Belgische premier Alexander De Croo, wiens land momenteel EU-voorzitter is, heeft vorige week de Europese inlichtingendiensten in crisisstand gezet. De komende tijd moeten zij alle informatie over buitenlandse beïnvloeding van politici met elkaar uitwisselen. De Croo is bang dat de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement, over zes weken, door desinformatie vanuit buitenlandse mogendheden worden gemanipuleerd.

Overheden zijn in verhoogde paraatheid. “We beschouwen het nog niet als ‘crisis’, maar op deze manier zijn lidstaten goed voorbereid als er belangrijke ontwikkelingen komen”, zegt een Belgische diplomaat.

Inmiddels is ook bekend geworden dat de nummer twee van de AfD-lijst, Petr Bystron, verdacht wordt van het aannemen van Russisch geld. Het zou gaan om zeker 25.000 euro, die hij kreeg omdat hij via het inmiddels opgedoekte nieuwsportaal Voice of Europe pro-Russische propaganda verspreidde.

Oproep tot de vernietiging van Europa

In het Europees Parlement is doorgedrongen dat het niet meer om incidenten gaat. Steeds meer namen worden bekend en er zijn zorgen over de pro-Russische uitspraken van zowel extreemrechtse als linkse politici. Dat de Nederlander Marcel de Graaff (FvD) bij de vorige parlementaire zitting het EU-beleid ‘satanisch’ noemde, wordt als verdacht beschouwd.

Er was eerder al het Slowaakse parlementslid Miroslav Radacovsky, een bekend Poetinliefhebber, die opriep tot de vernietiging van Europa. Er zijn de parlementariërs van de Hongaarse partij Fidesz die pro-Russische propaganda verspreiden. Er was de onthulling dat het Letse Europarlementslid Tatjana Zdanoka zeker tien jaar als Russische spion functioneerde. Europarlementariërs wijzen op de vele aanwijzingen die er zijn dat er nog meer innige banden zijn tussen de extreemrechtse AfD en Moskou.

In een resolutie riepen parlementariërs donderdag op tot grotere waakzaamheid op dit terrein. Ook willen ze dat de parlementsvoorzitter haast maakt met het invoeren van een veiligheidsscreening van assistenten en staf die met gevoelige informatie omgaan.

Lees ook:

Zo gaat AfD op zoek naar de (rechtse) macht: minder Brussel en VS, meer China en Rusland

In aanloop naar de Europese verkiezingen volgend jaar heeft de Duitse partij AfD een rechtser pad gekozen. En daar hoort een Rusland-vriendelijke koers bij, vindt lijsttrekker Maximilian Krah.