RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
400 huishoudwinkels

Spanning stijgt rond Blokker, nog geen deal over vers kapitaal

Blokker-winkel in Alkmaar. Beeld © ANP

Er is nog steeds geen witte rook voor Blokker. De kwakkelende keten van 400 huishoudwinkels moet vóór woensdag een deal met een geldschieter hebben over vers kapitaal, maar die is nog steeds niet rond. "We werken nog aan de laatste puntjes", zegt topman Ynse Stapert van het moederbedrijf tegen RTL Z.

Daarmee wordt het spannend voor de 4000 medewerkers van de huishoudketen. Als Blokker geen nieuwe financiering kan vinden, kan het voortbestaan van de keten in gevaar komen. Dat bleek eerder uit een financiële rapportage van moederbedrijf Mirage Retail Group.

Klappen

Blokker was decennialang een klinkende succesformule, maar zit nu al tien jaar in de hoek waar de klappen vallen. Het winkelbedrijf heeft last van prijsstunters als Action, webwinkels als Coolblue en supermarkten die ook huishoudspullen zijn gaan verkopen.

Na een mislukte opfrisbeurt met 'Sex and the City'-actrice Sarah Jessica Parker in 2016, een drastische reorganisatie waarbij meer dan 150 winkels sloten en gigantische verliezen, besloot de oprichtersfamilie Blokker te verkopen. In 2019 nam investeerder Michiel Witteveen het bedrijf over.

Mirage-topman
Lees ook:
Mirage-topman Witteveen: 'Blokker en Intertoys gaan goed terechtkomen'

Eigenaar Witteveen probeerde de afgelopen vijf jaar van alles om Blokker weer winstgevend te krijgen, maar slaagde daarin niet. Eind vorig jaar vertrok Blokker-directeur Jeanine Holscher. Begin februari werd duidelijk dat Blokker op zwart zaad zat, nadat de beoogde verkoop van zusterbedrijf Intertoys was afgeketst.

Vers kapitaal nodig

Eind die maand meldde het FD dat het moederbedrijf Mirage Blokker te koop had gezet, voor het geval dat het concern geen vers kapitaal zou kunnen ophalen. Daarvoor had het tot eind april de tijd, ontdekte RTL Z half maart in de jaarrekening. Zonder een kapitaalinjectie loopt het winkelbedrijf het risico failliet te gaan.

Klok
Lees ook:
Klok tikt voor financiering Blokker, nog zes weken de tijd

Afgelopen weken liet Mirage herhaaldelijk weten dat de vooruitzichten goed waren. "We liggen goed op koers met de herfinanciering van Blokker. We verwachten nu dit proces in de tweede helft van april af te ronden", zei topman Ynse Stapert op 30 maart tegen RTL Z.

Op 11 april herhaalde hij dat tegen persbureau ANP, waarbij hij benadrukte dat Mirage Blokker niet zou verkopen als de herfinanciering inderdaad rond kwam. Toen zei hij wel dat er 'nog hard aan werd gewerkt'.

'Financier gevonden'

Vorige week, op 18 april, suggereerde Blokker-directeur Pauline Boerman in het Parool daarentegen dat de financier al binnen was. "Ik ben wel verheugd dat we die financier hebben gevonden", zei zij.

De krant constateerde dat 'met de komst van de nieuwe geldschieter' het meest acute probleem van Blokker was verdwenen. Dankzij de financiering zou het voortbestaan van Blokker zijn gegarandeerd, en stonden zelfs openingen van nieuwe vestigingen in het verschiet.

Eerdere mislukkingen

Maar het is de vraag of dat positivisme gerechtvaardigd is, gezien eerdere niet waargemaakte voorspellingen van het winkelconcern.

Zo werd Blokker ondanks jarenlange toezeggingen maar niet winstgevend, zag moederbedrijf Mirage een beoogde beursgang mislukken en de aangekondigde verkoop van dochterbedrijven BCC en Intertoys afketsen. BCC en ex-dochters Big Bazar en Blokker België gingen failliet.

Nog steeds verlies

Ondanks eerdere winkelsluitingen beschikt Blokker nog steeds over een landelijk dekkend netwerk van bijna 400 winkels. Zo'n 50 daarvan zijn franchises, vestigingen in handen van lokale ondernemers die het Blokker-merk en assortiment voeren.

De keten huishoudwinkels boekte in 2022 een omzet van 340 miljoen euro, en een brutoverlies (ebitda) van 11 miljoen. Het bedrijf verwachtte in 2023 een omzet van 344 miljoen, en een verlies van 2 miljoen euro. Daar waren de verliezen van het megamagazijn van Blokker in Geldermalsen echter uitgefilterd.

Bovendien moeten van de genoemde verliezen ook nog de rentebetalingen, de belastingen, de afschrijvingen en boekhoudkundige waardeverminderingen af.

Toch
Lees ook:
Toch weer miljoenenverlies voor Blokker, ondanks belofte break-even