Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Rechtbank geeft bestuur As-Siddieqscholen ‘laatste kans’ en ziet af van onmiddellijk ontslag

Het bestuur van de noodlijdende Amsterdamse As-Siddieqscholen krijgt van de rechtbank Amsterdam ‘een laatste kans’ en wordt niet per direct ontslagen, zoals het Openbaar Ministerie had geëist. Het bestuur krijgt nog een paar weken om aan de eisen van het ministerie van Onderwijs te voldoen.

en
Het gebouw van Al Maes in Amsterdam-West, een van de drie islamitische basisscholen die vallen onder het As-Siddieqbestuur.Beeld ANP

De problemen bij As Siddieq, de grootste islamitische onderwijsinstelling van Amsterdam, stapelden zich de afgelopen maanden in rap tempo op. Vorige maand draaide onderwijsminister Mariëlle Paul de geldkraan voor de scholen voor liefst 80 procent dicht. Als niet op korte termijn een nieuwe directeur-bestuurder is aangesteld die de goedkeuring van de minister heeft, wordt per 1 juni de rijksfinanciering geheel gestaakt. In dat geval zullen de scholen moeten sluiten wegens faillissement.

Al in januari trof minister Paul financiële sancties en kortte ze het budget met 60 procent. Het schoolbestuur verzekerde ouders en medewerkers dat er geen reden was voor zorgen, maar er dreigt een faillissement, oordeelde de Raad van State eerder deze maand. De hoogste bestuursrechter besloot de financiële sancties op te schorten om te voorkomen dat 200 medewerkers en 1100 kinderen de dupe worden.

Nieuwe rechtszaak

Vlak voordat die uitspraak bekend werd, diende zich een nieuwe rechtszaak aan tegen het schoolbestuur, waarover donderdag is besloten door de rechtbank Amsterdam. Het OM verlangde het vertrek van het complete bestuur, dat in strijd zou handelen met de belangen van de leerlingen en docenten van de betrokken scholen.

De rechtbank vindt het daarvoor te vroeg. Het volgt de uitspraak van de Raad van State en geeft de huidige bestuurders nog enkele weken om de benoeming van een directeur-bestuurder te realiseren. Het schoolbestuur stelt dat de procedure vrijwel rond is en beloofde eerder uiterlijk op 17 mei de kandidaat te zullen presenteren. Als dat gebeurt, zal minister Paul de financiering van de scholen hervatten en kan een faillissement worden afgewend.

De rechtbank gunt het bestuur deze ‘laatste kans’ en gaat ervan uit dat de medezeggenschapsraad, die de benoeming van een nieuwe directeur-bestuurder moet goedkeuren, zich bewust is ‘van de urgentie van de situatie’.

Mocht in de loop van volgende maand blijken dat toch niet tijdig een nieuwe directeur-bestuurder is aangetreden, dan zullen de huidige schoolbestuurders per 1 juni alsnog worden geschorst, aldus de uitspraak van de rechtbank. In dat geval treden tijdelijke bestuurders aan die zijn aangedragen door het ministerie van Onderwijs.

Zorgen om onderwijskwaliteit

Stichting Islamitische School Amsterdam, de officiële naam van het As-Siddieqbestuur, is verantwoordelijk voor drie basisscholen: Al Maes in De Baarsjes, Al Jawhara in de Indische Buurt en Al Yaqoet in de Waterlandpleinbuurt. Het regent al jaren kritische rapporten van de onderwijsinspectie, die bezorgd is over de kwaliteit van het onderwijs op de scholen.

Vrijdag publiceert Het Parool een uitgebreid achtergrondstuk over de As-Siddieqscholen, waarin voor het eerst leidinggevenden, ouders en medewerkers hun verhaal vertellen.