Terug naar de krant

Supermarktketen Dirk introduceert bodycams voor medewerkers, privacywaakhond uit zorgen

Leeslijst Nieuws
Veiligheid De draagbare camera’s zouden volgens de keten de-escalerend werken bij onveilige situaties in de supermarkt. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat Dirk van den Broek moet aantonen dat dit soort bodycams noodzakelijk zijn.
Leeslijst

Personeelsleden van supermarktketen Dirk van den Broek worden uitgerust met bodycams. Dat schrijft de supermarktketen donderdag in een persbericht. De draagbare camera’s worden in veertig winkels geïmplementeerd en dienen te helpen bij gevaarlijke situaties. „Elk incident is er een te veel voor onze collega’s en klanten” zegt Marcel Huizing, de algemeen directeur van de keten.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich zorgen over het gebruik van dit soort draagbare camera’s door werkpersoneel. „Cameratoezicht is zeer invasief [..] en dat geldt des te meer voor bodycams, die je van heel dichtbij, recht in je gezicht filmen.” De privacywaakhond stelt dat organisaties „zeer terughoudend” moeten zijn bij het inzetten van dit middel en heeft aangekondigd de keten om opheldering te gaan vragen. „Zij moeten onder meer kunnen aantonen dat het noodzakelijk is.”

De camera’s die worden ingezet in de supermarkten zijn anders dan de bodycams die NS-medewerkers en de politie gebruiken. De draagbare camera’s van de politie hebben geen scherm, en zijn bedoeld om bewijsmateriaal te verzamelen voor een eventueel later proces. De supermarktvariant is een camera met scherm, waarbij iemand die agressief wordt zichzelf op het beeld kan terugzien als de medewerker de camera aanzet.

Ervaringen in de supermarktbranche zouden erop wijzen dat de confrontatie van de agressor met het eigen gedrag op beeld kan zorgen voor de-escalatie. Dirk heeft vorig jaar de bodycams al uitgeprobeerd als uitbreiding op de veiligheidscamera’s in de winkels. De supermarktketen stelt dat de beelden, net als die van de bewakingscamera’s in de winkel, alleen worden opgeslagen en gebruikt indien dat nodig wordt geacht.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in