RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
155 te veel

Hoogste aantal asielzoekers in Ter Apel, boete al 750.000 euro

Asielzoekers komen aan in Ter Apel (archieffoto). Beeld © ANP / Jilmer Postma

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2355 asielzoekers de nacht doorgebracht. Dat is het hoogste aantal sinds de rechter in januari besloot dat het er niet meer dan 2000 mogen zijn.

Per nacht dat er meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum zijn, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) 15.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. 

750.000 euro

Die dwangsom is inmiddels opgelopen tot 750.000 euro: in februari waren er twee nachten te veel asielzoekers in het centrum, en sinds 9 maart is het aantal niet meer onder de 2000 gekomen. 

Het aantal asielzoekers dat in Ter Apel wacht op een procedure loopt sindsdien geleidelijk aan op. Twee dagen geleden waren het er nog 2318.

Ombudsman:
Lees ook:
Ombudsman: reactie op hulp Ter Apel tijdens crisis 'onbehoorlijk en ongepast'

Ook te veel in Zuidwolde

Ook in de tijdelijke nachtopvang in Zuidwolde, een overlooplocatie van Ter Apel, sliepen vannacht te veel asielzoekers: 218. Ook dat aantal was nog niet eerder zo hoog. In de paviljoens in Zuidwolde is plaats voor 200 mensen.

Na de uitspraak van de rechter in januari zeiden inwoners van Ter Apel al niet al te veel te verwachten. "Als Nederland niet mee wil opvangen, dan blijft het een probleem."

Inwoners Ter Apel reageren verdeeld op uitspraak rechter: 'Er verandert niks' tot 'Ik heb het gehad'

01:12
Inwoners Ter Apel reageren verdeeld op uitspraak rechter: 'Er verandert niks' tot 'Ik heb het gehad'