Terug naar de krant

Slowakije schaft onafhankelijke ‘politiek activistische’ publieke omroep af en start door regering gestuurde omroep

Leeslijst Nieuws
Onafhankelijke media De nationalistische en pro-Russische regering van Robert Fico zet het mes in de publieke omroep van Slowakije. Daarmee is Slowakije het volgende land in Europa waar onafhankelijke berichtgeving onder druk komt te staan.
Leeslijst

De regering van Slowakije heeft woensdag een voorstel goedgekeurd om de onafhankelijke publieke omroep RTVS (Slowaakse Radio en Televisie) af te schaffen. Dat melden internationale persbureaus. De regering van de nationalistische en pro-Russische premier Robert Fico begint in plaats daarvan de nieuwe omroep STVR.

De publieke omroep zou „te politiek activistisch” zijn, stelt minister van Cultuur Martina Simkovicova. De berichtgeving van de journalisten van RTVS is volgens de ultranationalistische politica niet objectief genoeg en biedt enkel ruimte aan „de mainstream”. De omroep weerspreekt deze kritiek. Simkovicova was eerder tv-journalist bij een zender die Russische propaganda en desinformatie over corona verspreidde.

Met het schrappen van RTVS wordt ook de omroepdirecteur ontslagen. Een door de regering van Fico gecontroleerde raad kiest zijn opvolger, die de nieuwe omroep moet gaan leiden. De nieuwe zender STVR moet volgens de cultuurminister „ondubbelzinnig nationaal en staatsvormend” zijn. De omroep gaat waarschijnlijk in juni van start. Eerst moet het Slowaakse parlement de plannen nog goedkeuren. Dat levert naar verwachting geen problemen op, de regering van Fico heeft daar een meerderheid.

Duizenden Slowaken zijn in de hoofdstad Bratislava de straat opgegaan uit protest tegen de plannen. Ook journalisten, oppositiepartijen en de Europese Unie zijn bezorgd. De koepelorganisatie van Europese omroepen, EBU, waarschuwde al voor „staatsgecontroleerde media”. Ook elders in Europa staan publieke omroepen onder druk van uiterst rechtse partijen. Toen de ultra-conservatieve PiS-partij in Polen aan de macht was, vormde die omroep TVP om tot spreekbuis van de regering. In buurland Hongarije heeft Viktor Orbán de media ook in zijn greep.

Lees ook De toekomst van de Slowaken is in één klap veranderd
Protest tegen de reorganisatie van de publieke omroep op 15 maart in Bratislava.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in