Terug naar de krant

Eerste Q-koortsbesmetting sinds 2016 vastgesteld op melkschapenbedrijf

Leeslijst Nieuws
Volksgezondheid Volgens het RIVM is de volksgezondheid niet in gevaar. De besmetting is opgespoord door een inspectie, waarbij de tankmelk op melkleverende schapen- en geitenbedrijven wordt onderzocht.
Leeslijst

Op een melkschapenbedrijf in de Gelderse plaats Brakel is een Q-koortsbesmetting vastgesteld. Dat heeft demissionair minister Piet Adema van Landbouw (ChristenUnie) woensdagavond geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de eerste keer sinds 2016 dat er in Nederland een besmetting is geconstateerd op een bedrijf met melkgeiten of melkschapen. Volgens het ministerie is de besmetting waarschijnlijk veroorzaakt door de aanwezigheid van niet gevaccineerde dieren.

De besmetting is opgespoord door een reguliere landelijke inspectie. Daarbij wordt maandelijks de tankmelk op melkleverende bedrijven onderzocht op de aanwezigheid van de Coxiella burnetii, de bacterie die de Q-koorts veroorzaakt. De boer in kwestie heeft aangegeven alle 83 volwassen schapen en 45 lammeren van het bedrijf de komende periode af te voeren naar de slacht. Adema meldt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de benodigde maatregelen heeft getroffen. Het RIVM stelt dat het risico voor gevaar voor de volksgezondheid laag is.

Van 2007 tot en met 2010 vond in Nederland een Q-koortsepidemie plaats, waarbij meer dan vierduizend menselijke besmettingen werden gemeld. Meer dan de helft van de besmettingen verloopt zonder verschijnselen. Indien er sprake is van symptomen, kunnen deze variëren van milde griepverschijnselen tot een ziekte met een ernstig beloop. Q-koorts is van dier op mens overdraagbaar door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie komt door besmette geiten, schapen of koeien in de lucht en de omgeving. Dit gebeurt voornamelijk tijdens geboortes van lammetjes en kalfjes, of wanneer de ziekte bij de dieren een miskraam veroorzaakt.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in