Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVoetbal

Met ‘Wet-Mbappé’ komt de ‘transfer van de eeuw’ weer een stap dichterbij

Kylian Mbappe (PSG) in de competitiematch tegen Lorient.Beeld Photo News

Boven het Santiago Bernabeu kleurt de lucht hemelsblauw. Halve finale Champions League, de 35ste La Liga-titel nakend en nu ook nog wat hulp van de autonome regering van de regio Madrid. Daar wordt vandaag een wet goedgekeurd die een fiscaal gunsttarief toekent aan buitenlanders die zich in Madrid komen vestigen. Waarom Real zich nu al verlekkert op de ‘Ley Mbappé’.

De ‘Wet-Mbappé’, zo wordt er in de Spaanse media al aan gerefereerd, moet het mogelijk maken om inkomstenbelastingen te verlagen voor buitenlandse fortuinen die zich vestigen en investeren in de regio Madrid. En of Kylian Mbappé dat straks zal doen, wanneer hij (de datum van 1 juli wordt gefluisterd) voor Real Madrid tekent. Bij het Madrileens gezinde AS zetten ze trouwens net gisteren nog Mbappé op de cover, met zijn akkoord om er volgend seizoen als diepe spits of nummer 9 uitgespeeld te worden.

Beeld AS

Om het met een specifiek voorbeeld uit te leggen: stel dat Mbappé straks een - realistisch - bruto jaarloon van 40 miljoen euro gaat opstrijken in Madrid. Die som moet normaal met 18 miljoen euro in mindering gebracht worden door inkomensbelasting. Op dat bedrag moet hij sowieso 24,5% afstaan aan de staat - daar verandert de nieuwe wet niets aan: 9,8 miljoen euro zou dus al zeker naar de Spaanse staatskas vloeien. De bonus zit hem in de rest van de belasting. Want wanneer Mbappé 40 miljoen aan Spaanse investeringen doet, zoals bijvoorbeeld intekenen op staatsbons, kan hij 20% op dat bedrag of 8 miljoen euro afschrijven. In plaats van 18 miljoen te betalen, zou hij dus nog maar 9,8 miljoen moeten afstaan.

Een financiële handigheid die ongetwijfeld als muziek in de oren klinkt van zowel de clan van de Franse superster als van Real Madrid. Om de orde in zijn kleedkamer niet verstoren, is Real-voorzitter Florentino Pérez er immers als de dood voor om de straks bij PSG transfervrije Mbappé een monstersalaris te moeten betalen. Het top basissalaris in de kleedkamer van Real Madrid is momenteel dat van Toni Kroos, met een bruto jaarloon van 24,38 miljoen euro - te vergelijken met dat van Kevin De Bruyne bij Manchester City.

Real Madrid-voorzitter Florentino Perez zondag met zijn FC Barcelona-collega Joan Laporta in het Bernabeu.Beeld AFP

De wet zal ongetwijfeld ook controversieel worden. Want buiten Madrid, is ze niet van tel. Een nieuwe speler van FC Barcelona, zou op een bruto jaarloon van 40 miljoen euro immers maar de helft overhouden, waar dat bij Real (of Atlético) dus 30,2 miljoen kan zijn. Bovendien is een restrictie op ‘Mbappé-Wet’ ook geen slecht nieuws voor Real: er is immers een verplichting van zes jaar verbonden aan de investering, of er moet alsnog de volle pot aan taks betaald worden. Mbappé zou er dus baat bij hebben minstens zes jaar voor de Koninklijke te voetballen. Hij zal er dan 31 zijn.

De ‘Wet-Mbappé’ is evenwel geen primeur voor de regio Madrid. Begin jaren 2000, toen Pérez hoge ogen gooide met zijn befaamde ‘Galacticos’ (Figo, Zidane, Ronaldo, Raul en Beckham), zag de zogenaamde ‘Wet van Beckham’ al het daglicht. Daar werd Real bevoordeeld met een maximaal inkomstenbelastingplafond voor buitenlandse werknemers van 24%. Tot vorig jaar in oktober gold zo’n wet ook in Italië. Romelu Lukaku werd er in zijn periode bij Inter alles behalve slechter van.

Beeld Photo News

En het was die Italiaanse wet die La Liga-baas Javier Tebas in actie deed schieten. Hij ijverde bij de verschillende regio’s om ook zo’n gunstregel toe te staan, om de concurrentiestrijd met de Serie A niet te verliezen. In Madrid krijgt hij nu dus gehoor. Zij het met enige vertraging: de wet moest er vorig jaar al doorkomen, maar toen stemden niet alle partijen pro. Of waarom de wet er dus niet specifiek voor Mbappé is gekomen.

Goed nieuws voor de ‘transfer van de eeuw’ dus. Want naast het bestaande mondelinge akkoord, zijn er nog wat dingen uit te klaren tussen beide partijen. Zo wil Fayza Lamari, Mbappés moeder die ook zijn makelaar is, nog steeds een (heel) groot percentage op de portrechtrechten van Kylian, waar ook Pérez daar graag een deel van de koek wil - ingecalculeerd om de deal te financieren. In het kamp Mbappé zou daar begrip over bestaan.

En dan is er ook nog de kwestie van de Olympische Spelen. Mbappé zou er in ‘zijn’ Parijs maar al te graag bij zijn, terwijl Real huivert zijn aanwinst in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen enkele weken te moeten afstaan. Het stuurde zelfs al een brief naar de Franse federatie dat ze daarvoor geen toestemming geven.

Beeld Photo News

Ironisch gezien kan Mbappé voor Real Madrid dit seizoen nog een ferme pad in de korf zijn. Want als Real in de halve finale van de Champions League voorbij Bayern geraakt en PSG zich van Borussia Dortmund ontdoet, ontmoeten de twee elkaar in de finale op 1 juni op Wembley. In zijn hoop Parijs alsnog via de grote poort te verlaten, heeft Mbappé de fans de beker met de Grote Oren beloofd. Terwijl ook ‘Los Blancos’ uit zijn op hun vijftiende triomf. De ‘Wet-Mbappé’ kan alvast als wasverzachter dienen.

Beeld Photo News