Wieken van Parijse theater Moulin Rouge afgevallen

Nieuws
De wieken van de molen op het beroemde cabarettheater Moulin Rouge in Parijs zijn er in de nacht van woensdag op donderdag afgevallen. De wieken kwamen op de Boulevard de Clichy terecht en er is lichte schade aan de gevel veroorzaakt. Niemand raakte gewond. Over de oorzaak is nog niets bekend.
anp
donderdag 25 april 2024 om 08:47 aangepast 09:33
Afbeelding
beeld anp

Franse media melden dat het pand zelf niet in gevaar is. Het is een van de beroemdste theaters en bouwwerken van Parijs en komt in talrijke romans en films voor. Het is in 1889, in hetzelfde jaar als de Eiffeltoren, verrezen. De architect van het pand was voornamelijk de uit Enschede afkomstige Eduard Niermans, die in Frankrijk tot een van de meest vooraanstaande architecten van de belle époque gerekend wordt.

De belle époque of het mooie tijdperk was in Europa een periode van relatief veel welvaart, vrede en ontplooiing van kunsten en wetenschap. Het duurde van het einde van de negentiende eeuw tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.

Afbeelding

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Afbeelding

Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om 'een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen'. 'Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede', sprak zij na de Nationale Herdenking.

Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Afbeelding

Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

Afbeelding

Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur.