RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Vooral jongeren

Aantal mensen met gonorroe in twee jaar fors toegenomen

Archieffoto studenten op een universiteit. Beeld © iStock

De geslachtsziekte gonorroe komt steeds vaker voor, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd steeg het aantal besmettingen van bijna 8000 naar bijna 14.000.

Hoe het komt dat het aantal besmettingen zo snel toeneemt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet. De geslachtsziekte werd het vaakst vastgesteld bij vrouwen (een toename van 78 procent in één jaar) en heteroseksuele mannen (51 procent meer). 

Hoogopgeleiden zonder migratieachtergrond

Onder mannen die seks hebben met mannen, steeg het aantal besmettingen volgens het RIVM met 20 procent. De meeste besmettingen werden gevonden onder 'mensen met een hoog opleidingsniveau, zonder migratieachtergrond'.

Soatest
Lees ook:
Soatest voor gonorroe en chlamydia voortaan te koop in supermarkt

Gonorroe kan bij mannen en vrouwen leiden tot ontstekingen aan de urinebuis, endeldarm en keel. Mannen kunnen ook een bijbal-infectie krijgen en bij vrouwen kunnen de baarmoederhals en eileiders ontstoken raken. Een besmetting met gonorroe hoeft niet altijd op te vallen, waardoor hij ongemerkt kan worden doorgegeven bij seks. Dat gebeurt vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Bij andere geslachtsziekten is weinig verandering te zien in de cijfers. Het aantal gevallen van chlamydia daalde een beetje, het aantal besmettingen met syfilis steeg de afgelopen twee jaar met 8 procent en het aantal hiv-besmettingen bleef stabiel.

Wil je een soa-test doen? Dat kan sinds kort ook thuis. Maar hoe betrouwbaar zijn die tests? Dat zocht verslaggever Naomi Vlug uit:

Drie soatesten voor thuis onder de loep, zo betrouwbaar zijn ze

03:09
De ene test geeft binnen 15 minuten een uitslag, de andere wordt naar een laboratorium gestuurd.