Veel Nederlanders op vakantie in eigen land, geld speelt rol

Nieuws
Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. ‘Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht’, aldus de organisatie.
anp
donderdag 25 april 2024 om 08:11
Afbeelding
beeld anp

Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat de hoge prijzen invloed hebben op de vakantieplannen. Vakantiegangers in Nederland gaan daarom korter op vakantie. Ook kiezen mensen ervoor om minder vaak betaalde uitjes te ondernemen of uit eten te gaan. In vergelijking met voorgaande jaren zegt ruim een kwart dat zij minder uitgeven. Ruim een derde geeft hetzelfde uit deze meivakantie.

De grootste groep (33 procent) gaat een midweek op vakantie, gevolgd door een week of een weekend (beide 26 procent). Aan activiteiten, eten en drinken zegt het merendeel zo’n 50 euro uit te geven per persoon per dag. Voor een gezin met twee ouders en twee kinderen die een midweek op vakantie gaan in Nederland wordt er gemiddeld tussen de 700 en 2600 euro uitgegeven deze meivakantie.

Kortingsactie

Aan de accommodatie besteedt bijna de helft maximaal 50 euro per persoon per dag. Limburg, Drenthe en Gelderland zijn de populairste bestemmingen bij vakantiegangers. Zij kiezen voor een huisje op een vakantiepark of daarbuiten, een hotel of een bed & breakfast of ze gaan kamperen met eigen middelen. De auto wordt het vaakst gekozen als vervoersmiddel (87 procent), een klein deel (7 procent) gaat met het ov op vakantie.

Voor betaalde uitjes als museum, dierentuin en attractiepark maakt 40 procent gebruik van een kortingsactie. Verder gaan Nederlanders aankomende week veel de natuur in om te wandelen en te fietsen. Populaire gebieden daarvoor zijn de Noordzeekust, de Achterhoek, het Nationaal Park Drents-Friese Wold, de Veluwe en Zuid-Limburg. Bij 30 procent gaat de eigen fiets mee op vakantie en van de vakantiegangers die dit niet doen, kiest 23 procent ervoor om ter plekke een fiets te huren.

Bijna een derde van de ondervraagden zegt duurzaamheid belangrijk te vinden als ze op reis gaan. Zij houden rekening met afval scheiden, gebruiken vaker de fiets en kiezen voor een duurzame accommodatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een 'echte' hongersnood in het noorden van de Gazastrook.

Afbeelding

Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

Afbeelding

Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Afbeelding

Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

Afbeelding

Tientallen mensen bij herdenking bij Joodse begraafplaats Tacozijl

Naar schatting hebben zo'n 75 mensen bij de Joodse begraafplaats in het Friese buurtschap Tacozijl de jaarlijkse dodenherdenking bijgewoond. Normaal gesproken komen op die herdenking ongeveer vijftien mensen af, maar een oproep van de Friese commissaris van de Koning Arno Brok..

Afbeelding

Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.