Direct naar artikelinhoud
Huurprijzen

Verbijstering bij VVD en BBB: hoe kunnen hun formatiepartners nou vóór de huurwet stemmen?

Kamerleden De Groot (VVD) en Keijzer (BBB) in gesprek, op de voorgrond NSC’er Welzijn.Beeld ANP

Tot het laatste moment blijven VVD en BBB strijden tegen de nieuwe huurwet van woonminister De Jonge, die donderdag waarschijnlijk een Kamermeerderheid haalt. Vooral de steun van formatiepartners PVV en NSC doet pijn.

Mona Keijzer stond perplex. Ze was zelfs, zei de BBB-politica, ‘helemaal van mijn stoel gevallen’. Had ze dat goed gehoord? Het was dinsdagavond en in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid. Daarin wordt onder meer een afkoelperiode voorgesteld voor wijzigingen van wetsvoorstellen. Als de Kamer voortaan over zulke amendementen stemt, zou pas een week daarna over de héle wet moeten worden gestemd. Dan is er tijd genoeg om te kijken hoe de wet er inclusief wijzigingen precies uitziet.

Met die aanbeveling, zei NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven in het debat, was haar partij het roerend eens. BBB’er Keijzer spoedde zich naar de interruptiemicrofoon: meende ze dat echt? Slechts enkele uren geleden bleek immers nog het tegenovergestelde, toen Keijzer probeerde een stemming over de nieuwe huurwet uit te stellen. De politica wilde deze week eerst over de amendementen stemmen, en pas na het meireces over de hele wet – precies zoals de enquêtecommissie het adviseerde. Maar tot haar teleurstelling had NSC zich tégen dat voorstel gekeerd. “Wees consequent”, beet Keijzer de NSC’er toe.

Weerzinwekkend, vindt de VVD

Het debatje tussen NSC en BBB, in een debat dat niets met huurprijzen te maken had, was de zoveelste in een reeks botsingen binnen de conceptcoalitie over de zwaarbevochten Wet betaalbare huur. Dat voorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) moet woekerprijzen aan banden leggen voor huurhuizen voor middeninkomens.

VVD en BBB zijn mordicus tegen dat plan, de partijen laten geen kans onbenut om het debat en de stemming erover op de lange baan te schuiven: nóg een keer nieuwe vragen, weer een reeks deskundigen, over een paar weken pas stemmen. “Dit wetsvoorstel is een droom van deze minister, maar een nachtmerrie voor mensen die op zoek zijn naar een huurwoning”, zei VVD-Kamerlid Peter de Groot woensdag in het laatste debat over het plan.

De VVD’er vreest onder meer dat verhuurders hun woningen verkopen als ze maandelijks minder huur ontvangen. Ook de Raad van State, diverse deskundigen en particuliere verhuurders zélf wijzen daarop. “Dat andere partijen dit zomaar van zich afschudden”, foeterde De Groot, “vind ik echt weerzinwekkend.”

‘Snelheid voor zorgvuldigheid’

Zowel VVD als BBB hekelen ook de vaart waarmee het kabinet, gesteund door een Kamermeerderheid, de huurwet nog vóór het meireces door het parlement wil loodsen. Die haast is begrijpelijk: mogelijk dient zich volgende maand al een nieuw kabinet aan. Maar volgens formatiepartijen VVD en BBB dreigt ‘snelheid voor zorgvuldigheid’ te gaan.

Woensdag deden ze een laatste poging om de definitieve stemming nog uit te stellen. De fracties willen eerst over alle amendementen stemmen, vervolgens advies vragen van de Raad van State over het nieuwe totaalpakketje, en dan na het reces over de volledige wet.

Hoeder van grondrechten?

Het voorstel kreeg geen meerderheid en wat vooral pijn deed: dat kwam mede door formatiepartners PVV en NSC. Die partijen zijn vóór de huurwet, zeiden ze woensdag. Volgens NSC-Kamerlid Merlien Welzijn bevat het voorstel een ‘ragfijne balans’ tussen de belangen van huurders en vérhuurders.

Ook de stemming kan volgens Welzijn gewoon donderdag doorgaan. Onbegrijpelijk, reageerde BBB’er Keijzer. “Deze wet grijpt in op grondrechten. De fractie van NSC zet zichzelf altijd neer als hoeder daarvan.”

Hopen op PVV-draai

Dat de huurwet donderdag steun krijgt van een Kamermeerderheid, lijkt zo goed als zeker. Maar voor BBB is de strijd daarmee niet gestreden: de wet moet ook nog door de Eerste Kamer. “Er kan nog van alles gebeuren”, zegt BBB-senator Eric Kemperman. Hij wijst erop dat de wet ‘op z’n vroegst in de tweede helft van mei’ op de agenda van de Eerste Kamer komt. “Ik heb er nog heel veel vragen over, zeker gezien alle amendementen die mogelijk worden aangenomen.”

En nee, zegt Kemperman: dat is niet moedwillig vertragen. “Het is gewoon idioot om zo’n grote stelselwijziging met stoom en kokend water door beide Kamers te duwen.” Maar het komt wel goed uit, erkent de senator, dat zijn partij aan de formatietafel zit. “Naar wij hopen, komt er een nieuw kabinet als deze wet nog in de Eerste Kamer ligt. Onder dat nieuwe politieke gesternte is nog van alles mogelijk.”

De BBB’er heeft zijn hoop vooral gevestigd op ‘de toekomstige coalitiegenoten van de PVV’, laat Kemperman doorschemeren. Hij wijst erop dat die partij hard hamert op inperking van migratie. “Het gaat de PVV niet zozeer om púúr huurdersbescherming, het gaat hun vooral om de instroom”, denkt Kemperman. “En daar is binnen de toekomstige coalitie wel consensus over.”

Luister ook:

Hoe vaart GroenLinks-PvdA bij rechtse tegenwind?

Video wordt geladen...

Lees ook:

Yesilgöz verzon zelf dat duizenden vluchtelingen nareis op nareis stapelen

VVD-leider Dilan Yesilgöz had geen bewijs toen ze claimde dat duizenden vluchtelingen nareis op nareis stapelen. Dat blijkt uit haar antwoord op Kamervragen.