RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

18 oud-medewerkers Trump aangeklaagd voor verkiezingsinmenging

Rudy Giuliani. Beeld © ANP / EPA

Arizona klaagt achttien oud-adviseurs van Donald Trump aan voor het proberen ongedaan te maken van de verkiezingsnederlaag in 2020 van de toenmalige president. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat gisteren bekend.

In de aanklacht worden elf plaatselijke Republikeinse partijleden aangeklaagd, onder wie de oud-voorzitter. Zij probeerden de overwinning van huidig president Joe Biden in verschillende staten ongedaan te maken. In Arizona won Biden nipt met een verschil van 10.457 stemmen.

Trump medeplichtig

De overige zeven aangeklaagden werden geheim gehouden tot deze personen konden worden ingelicht, maar de woordvoerder van oud-burgemeesters Rudy Giuliani, oud-raadsheer van Trump, heeft laten weten dat ook Giuliani is aangeklaagd. 

Trump zelf wordt genoemd als een niet-aangeklaagde medeplichtige van onder anderen Rudy Giuliani en Mark Meadows, zijn toenmalige kabinetschef. 

Rudy Giuliani

Hij noemt de aanklacht politiek gemotiveerd. "Burgemeester Rudy Giuliani is er trots op om op te komen voor de talloze Amerikanen die gerechtvaardigde zorgen hebben geuit over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020", zei de woordvoerder.

In een civiele fraudezaak in Georgia werd Giuliani eerder veroordeeld tot een schadevergoeding van meer dan 148 miljoen dollar (bijna 136 miljoen euro) voor valse beweringen die hij deed rond de presidentsverkiezingen van 2020. In Washington DC en Georgia hangen Trump nog vergelijkbare rechtszaken boven het hoofd.

Strafzaak
Lees ook:
Strafzaak Trump: getuige erkent inzet media om ex-president te helpen