Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. ‘Betrek niet alleen directe buren erbij’

Achtergrond
Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.
Maria Bouwman
donderdag 25 april 2024 om 02:00 aangepast 08:17
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang. beeld anp / Laurens van Putten

Een op de drie nieuwbouwhuizen loopt vertraging op. Gemeenten worstelen daarmee, bleek uit onderzoek van het Nederlands Dagblad en Binnenlands Bestuur. ‘Eén persoon kan vertraging veroorzaken, terwijl op inloopavonden meer dan 100 geïnteresseerden voor de woningen zijn’, verzucht een ambtenaar die deelnam aan het onderzoek. Een ander vat samen: ‘Als gemeente moet je laveren tussen de belangen van omwonenden, initiatiefnemer en het algemeen belang.’ Hoe kun je voorkomen dat je projecten eindeloos vertraagd worden?

  1. 1. Betrek omwonenden vroegtijdig

Voor een succesvol bouwproject is participatie volgens Sander van ’t Slot, directeur van ruimtelijk adviesbureau BJZ.nu, essentieel. Het is makkelijker om burgers aan het begin ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederlandse vlaggen halfstok bij woningen in Den Haag voor dodenherdenking.

Liveblog dodenherdenking • Vlaggen in Nederland halfstok • Amsterdam maakt zich op voor herdenking op de Dam

Nederland is vandaag twee minuten stil. Tijdens dodenherdenking gedenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. In Amsterdam zijn veiligheidsmaatregelen van kracht.

De toegangswegen naar de Dam worden vanwege de herdenking voorzien van wegversperringen, zoals hier op het Damrak.

Dodenherdenking onder hoogspanning

De vrees dat het zaterdagavond niet overal twee minuten stil blijft, is dit jaar groot. Vanwege de angst voor pro-Palestijnse protestacties worden op verschillende plekken veiligheidsmaatregelen genomen.

Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.'

Gerard Groeneveld deed onderzoek naar het oorlogsverleden van foute Nederlanders. Dit leerde hij ervan

Gerard Groeneveld is een kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed veel onderzoek naar foute Nederlanders. Nu maakt hij zich zorgen over herlevend rechts-nationalisme.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zal voorzitter Martin Bosma zjin rol als kranslegger op 4 mei 'knetterneutraal' vervullen.

Ongemak om PVV'er Bosma als kranslegger: 'Nog een stap in het normaliseren van zijn gedachtengoed'

Dat Martin Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter optreedt als kranslegger op de Dam, roept bij velen weerstand op. 'Het zou hem sieren als hij sorry zou zeggen voor zijn uitspraken.'

Koning Willem-Alexander op 15 april in gesprek met Joodse scholieren van middelbare school Maimonides en hun leerkrachten.

Het Nederlandse koningshuis en de Joden, dat is altijd wat ingewikkeld geweest

De Nationale Herdenking op 4 mei is dit jaar spannender dan normaal. Misschien gaan activisten de gelegenheid gebruiken om aandacht voor de Palestijnse zaak te trekken. En wat zal koning Willem-Alexander erover zeggen?

Een digitale simulatie van hoe de waterstofboot straks over de Noordzee zal varen.

Met deze 'vliegende' boot op waterstof, willen Delftse studenten de scheepvaart verduurzamen

Geen dampende dieselwalmen maar alleen een stroompje schoon water als uitstoot. Om de scheepvaart milieuvriendelijker te maken willen studenten van de TU Delft voor het eerst met een waterstofboot de Noordzee oversteken.