RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Risico laag

Q-koorts in Brakel, voor het eerst sinds 2016 weer een 'besmet bedrijf'

Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

Vermoedelijk zijn slechts één of enkele dieren besmet met de bacterie, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Er zijn sinds 2016 geen bedrijven met schapen of geiten meer geweest met een officiële besmetstatus, aldus minister Adema.

Bezoekersverbod ingesteld

Voor mensen die in direct contact kunnen komen met de schapen is het risico op besmetting wel aanwezig, schrijft Adema in zijn brief aan de Tweede Kamer. "Daarom is het bezoekersverbod ingesteld en heeft de NVWA de houder geïnstrueerd over persoonlijke beschermingsmaatregelen. Uiteraard wordt contact gehouden met de GGD en RIVM en worden de risico’s steeds gemonitord."

Linda
Lees ook:
Linda heeft Q-koorts: 'Ik had een leuk leven, toen ging het lampje uit'

Het besmette bedrijf telt 83 volwassen dieren en 45 lammeren. De bacterie werd op 16 april ontdekt tijdens een controle. Mogelijk zijn een aantal niet gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. Dat onderzoekt de NVWA momenteel.

Zes drachtige schapen gedood

De dieren die zijn besmet worden gedood. Ook zes drachtige schapen worden gedood en de schapen die lammetjes hebben gekregen worden binnen twee maanden geslacht. Hiermee wordt het risico beperkt, schrijft Adema.

Voor bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten die worden gehouden voor de productie van melk, of met een publieksfunctie, geldt een vaccinatieplicht. Dit geval laat volgens de minister zien dat het belangrijk is dat de vaccinatieverplichting en controles goed worden nageleefd.

De getroffen boer laat telefonisch weten dat de besmette schapen niet waren gevaccineerd, omdat ze naar het buitenland zouden gaan. De besmetting kwam aan het licht bij maandelijkse controles. De NVWA onderzoekt nu of de boer verwijtbare fouten heeft gemaakt.

Wat is Q-koorts?

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan (zoönose). Schapen, geiten en runderen vormen de belangrijkste bron", meldt het RIVM. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.

Tussen 2006 en 2009 werd Nederland getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ooit. Vooral geiten op boerderijen in Noord-Brabant en in mindere mate Limburg werden ziek. Tienduizenden mensen raakten besmet en meer dan honderd patiënten overleden.

Oorzaak en ziekteverschijnselen

Q-koorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De meeste mensen krijgen Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. Als geiten, schapen of koeien besmet zijn met Q-koorts, kan de bacterie vrijkomen tijdens de geboorte van lammetjes of kalfjes. De huidige kans dat je besmet raakt met de Q-koorts bacterie is klein.

Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts krijgt geen klachten. Als mensen wel klachten krijgen van Q-koorts heet dat acute Q-koorts. De klachten lijken vaak op griep. Soms verloopt acute Q-koorts ernstiger. Dan zijn de klachten meestal heftige hoofdpijn, hoge koorts, en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan soms een leverontsteking veroorzaken.  Mannen hebben vaker Q-koorts dan vrouwen. Ook mensen die roken worden vaker ziek.

Bron: RIVM

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS