Direct naar artikelinhoud
Kankerverwekkend

Rookaroma’s verboden, producenten van rookworst en barbecuesaus moeten op zoek naar alternatieven

Rookaroma’s verboden, producenten van rookworst en barbecuesaus moeten op zoek naar alternatieven
Beeld Jeffrey Groeneweg, ANP

Een aantal rookaroma’s die onder meer rookworst zijn karakteristieke smaak geven wordt verboden. Fabrikanten krijgen twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

Van acht aroma’s die voedingsmiddelenfabrikanten nu nog gebruiken in onder meer gerookte vis, vlees, chips en kaas bevatten er zes stoffen die het DNA beschadigen. Van twee aroma’s kan de Europese toezichthouder Efsa niet uitsluiten dat ze zulke bestanddelen hebben.

Experts van de EU-landen hebben daarom woensdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de aroma’s niet langer toe te laten op de Europese markt. De vergunning, die 1 juli afloopt, wordt niet verlengd.

Er komt wel een overgangsperiode van vijf jaar voor fabrikanten van voedingswaren die voorheen op traditionele wijze gerookt werden. Voor producten zoals chips, soepen en sauzen is er twee jaar respijt.

Kanker of andere ernstige ziekten

De aroma’s ontstaan als producenten rook maken en die vervolgens als condens laten neerslaan. De zogeheten mutagene stoffen kunnen kanker of andere ernstige ziekten veroorzaken.

Levensmiddelenfabrikanten zoals Unox en Zwanenberg Food Group hadden voorafgaand aan het besluit van woensdag al aangegeven dat ze bij een verbod naar alternatieven willen zoeken voor de schadelijke rookaroma’s. Terug naar het bewerkelijke, ongezonde en milieuonvriendelijke traditionele roken is doorgaans geen optie.

In de rookworsten van Hema zitten geen aroma’s. De worsten worden volgens Hema indirect gerookt met houtrook, waarbij het smeulende hout zich buiten de rookkamer bevindt.

Lees ook:

De iconische Hema-rookworst dankt zijn populariteit ook aan een administratieve blunder

Een uit nood geboren idee bleek een gouden ingeving. De klanten vraten het. Een traditie was geboren.

We eten meer vlees dan goed voor ons is

Maak het voor mensen makkelijker om te kiezen voor minder vlees en meer plantaardig eten, adviseert de Gezondheidsraad.