Direct naar artikelinhoud
Profiel

Russische onderminister Ivanov valt wegens corruptie, wie is de volgende?

De Russische onderminister van defensie Timoer Ivanov, woensdag in een Moskouse rechtbank.Beeld ANP / EPA

De Russische onderminister van defensie Timoer Ivanov is aangeklaagd voor corruptie. Ivanov smeet al jaren met overheidsgeld, maar een veroordeling liet tot nu toe op zich wachten.

Dat Timoer Ivanov (48), een van Ruslands twaalf onderministers van defensie, corrupt is, is oud nieuws. Maar dat hij daarvoor nu is aangeklaagd, baart opzien onder Kremlinwatchers. Ivanov is de hoogste kop die op een dergelijke aanklacht rolt sinds jaren. Hij gold als beschermeling van minister van defensie Sergej Sjojgoe, die weer geldt als vertrouweling van president Poetin. Wat is hier gaande?

Ivanov werd dinsdag vastgezet, en woensdag voorgeleid. De aanklacht: criminele samenzwering om smeergeld op te strijken ‘op bijzonder grote schaal’. Het betreffende wetsartikel 290, paragraaf 6, bestraft aannemen van steekpenningen van omgerekend meer dan 10.000 euro. Een schijntje voor grote jongens als Ivanov, maar er staat vijftien jaar cel op.

Het onderzoeksteam van wijlen oppositiepoliticus Aleksej Navalny onthulde in 2022, op basis van duizenden gelekte e-mails van Ivanovs vrouw, Svetlana Maniovitsj, dat zij in Zuid-Frankrijk met geld smeet, in hoeveelheden die niet in verhouding staan tot een ministerssalaris. Ze besteedde honderdduizenden euro’s aan auto’s, juwelen, kleding en de huur van dure onderkomens en jachten. Ze zou officieel gescheiden zijn van Ivanov om te ontkomen aan EU-sancties tegen hem.

Pretpark Patriot

Ivanov was goed gepositioneerd in Ruslands systeem van kleptocraten die overheidsgeld achteroverdrukken bij aanbestedingen, zoals beschreven door tal van onderzoeksjournalisten. Hij overzag de bouw van vastgoed voor het Russische leger, van barakken tot het leger-pretpark 'Patriot’ nabij Moskou. Ook zou hij een rol hebben gespeeld bij de herbouw van flats in de door Rusland verwoeste Oekraïense stad Marioepol, en bij de ontmanteling van het Wagner-zakenimperium van huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin, na diens opstand tegen Poetin vorig jaar.

Heeft Ivanov het gewoon te bont gemaakt met zijn zelfverrijking? Duidt zijn arrestatie op een machtsstrijd onder de siloviki, de sterke mannen in Poetins veiligheidsapparaat? Of is dit een schot voor de boeg voor zijn superieur, defensie-minister Sjojgoe? Niet alleen op sociale media wemelt het van de speculaties. “Dit is een aanval op Sjojgoe’s positie”, citeert The Guardian een ex-collega van Ivanov. “Maar Sjojgoe heeft wel meer stormen doorstaan.”

Lees ook:

Russische wegen, bruggen en dammen vallen van ellende uit elkaar en dat komt met name door corruptie

De damdoorbraak en overstromingen in Zuid-Rusland komen niet als een verrassing. De systemische corruptie in het land trekt al decennia een wissel op de Russische infrastructuur.