Gezondheid

Al 23 kinderen in het ziekenhuis door kinkhoest: “Laat u vaccineren tijdens elke zwangerschap”

© belga

In Nederland stierven dit jaar al minstens vier baby’s door kinkhoest, een besmettelijke bacteriële infectieziekte die ook in Vlaanderen aan een stevige opmars bezig is. Het Departement Zorg benadrukt het grote belang van vaccinatie, van zowel zwangere vrouwen als hun baby’s.

Christoph Meeussen

De voorbije jaren werden in Vlaanderen telkens minder dan 1.000 gevallen van kinkhoest vastgesteld, maar dit jaar (tot 12 april) staat de teller al op 672. De meeste gevallen komen voor in Vlaams-Brabant (237) en Antwerpen (207).

Zowat de helft zijn kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud. Bij hen is kinkhoest meestal ongevaarlijk en is een ziekenhuisopname zeldzaam. Maar ze kunnen wel jongere broertjes of zusjes besmetten, bij wie de ziekte wel veel kwaad kan aanrichten. Zeker bij pasgeborenen is dat het geval. Van de 50 kinderen jonger dan een jaar met kinkhoest moesten er 23 naar het ziekenhuis. 21 van hen waren jonger dan zes maanden.

Ademnood

“Pasgeboren baby’s kunnen door de hevige hoestbuien in ademnood raken en verzwakken. We beklemtonen daarom hoe belangrijk het is de baby zelf snel en tijdig te vaccineren en ook de moeder tijdens elke zwangerschap te vaccineren”, zegt Joris Moonens van het Departement Zorg.

Met verschillende prikken is een baby na vier tot zes maanden goed beschermd. “Om die eerste levensmaanden te overbruggen, laat een zwangere vrouw zich het best vaccineren tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Zo geeft ze antistoffen door”, legt Moonens uit.

In Vlaanderen zou 15 procent van de moeders zich niet laten vaccineren. En bij baby’s zit de vaccinatiegraad in een neerwaartse lijn, tonen cijfers van het Agentschap Opgroeien tot en met 2021. Van baby’s die zijn geboren in 2017, kreeg 95,6 procent nog een eerste prik tegen kinkhoest. Bij baby’s geboren in 2021 lag dat aantal met 93,2 procent aanzienlijk lager.

Vaccinatie is nochtans gratis. Een volledig schema bevat prikken bij acht, twaalf en zestien weken, bij 15 maanden en als het kind 6 jaar en 14 jaar is. Volwassenen laten zich daarna idealiter om de tien jaar vaccineren.

Honderd dagen

Iemand met kinkhoest kan wekenlang hoesten, en ook wekenlang besmettelijk zijn. Vandaar de bijnaam van de aandoening: de honderddagenhoest. Vaak lijken de klachten op een gewone verkoudheid, maar na een of twee weken volgt een hoest die almaar erger wordt. Dat kan een opvallend ‘blaffende’ hoest zijn, met ook taai slijm.

Baby’s kunnen uitgeput raken door het hoesten, waardoor ze niet langer drinken. Het vele hoesten kan een zuurstofgebrek opleveren, met een hersenbeschadiging als gevolg. Soms hoesten besmette baby’s niet, maar stoppen ze af en toe met ademhalen. Ze kunnen dan blauw aanlopen. In zeldzame gevallen is kinkhoest dodelijk.

Wie slechts milde of helemaal geen symptomen heeft, kan de ziekte verspreiden zonder het te beseffen. Dat kan door te hoesten, niezen of simpelweg te ademen. De bacterie kan door de lucht zweven, toonde wetenschappelijk onderzoek in 2012 al aan.