Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Joost Klein neemt zijn twee beste vrienden mee op podium tijdens Eurovisie Songfestival

Het creatieve team rond Joost Klein heeft dinsdagavond voor het eerst iets losgelaten over de act rond Europapa. Gover Meit, die meewerkt aan de act, presenteerde dinsdagavond bij de talkshow Sophie & Jeroen op NPO 1 twee vrienden die we in Malmö gaan terugzien.

Joost Klein tijdens het Eurovision in Concert in AFAS Live.Beeld Sander Koning/ANP

Ook liet hij twee fragmenten zien van oude acts die inspiratie hebben opgeleverd voor het Eurovisie Songfestival. Gover Meit (36) is als creative director verantwoordelijk voor de invulling van de ‘staging’, zoals de aankleding van de act in songfestivaljargon wordt genoemd. Hij mag nog weinig loslaten over wat we kunnen verwachten in Malmö, maar liet duidelijk blijken dat het niet blijft bij een ludieke feestact alleen.

“Ik heb laatst per ongeluk het woord maanlanding gebruikt,” zei Meit op tv, “want ik spreek graag in metaforen. Dat werd meteen in zestig talen vertaald. Laat ik het zo zeggen: ik denk nog steeds dat het enthousiasme dat we zullen gaan ervaren vergelijkbaar is met dat moment.”

Tipje van de sluier

Meit nam dinsdagavond Appie Mussa en Martijn van Eijzeren, alias Stuntkabouter, met zich mee. Zij komen al voor in de clip van Europapa, maar krijgen ook een rol in de act in Malmö. Wat zij precies gaan doen is nog geheim. Aan de staging is inmiddels negen maanden hard gewerkt, zei Meit. “Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat ik zo lang aan één ding heb mogen werken.”

Meit, voorheen bekend als cabaretier Stefano Keizers, lichtte vervolgens een tipje van de sluier op. “Ik heb inspiratie gehaald uit twee acts van het songfestival. Joost is heel goed in het geven van een dubbele betekenis aan dingen. Zijn muziek klinkt heel vrolijk, maar heeft ook vaak een emotionele, diepere laag. Precies die combinatie zit voor mij in deze twee acts.”

De eerste die Meit liet zien was de Finse inzending van vorig jaar: Cha cha cha van Käärijä. Hij werd tweede in Liverpool. “Dat zo’n feestact aanslaat in heel Europa, gaf ons zelfvertrouwen. Wij durven nu ook meer onze eigen stijl te laten zien. Maar tegelijkertijd vertelde deze act heel weinig over het liedje, ik weet eigenlijk nog steeds niet waar het over ging.”

‘Favoriete act ooit’

De andere inzending die Meit als inspiratie gebruikte is de winnende inzending uit 2017. In dat jaar won de Portugees Salvador Sobral met het ingetogen Amar Pelos Dois. “Dat is denk ik mijn favoriete songfestivalact ooit,” aldus Meit, die de breekbaarheid en gevoeligheid van dat nummer roemde. “Hoe iets kleins heel groot kan zijn op een festival. Wij proberen er nu iets aan toe te voegen.”

Voor de hand liggend is dat dit gaat over het einde van Europapa, waar Joost Klein het woord richt tot zijn overleden vader. Het verder hyperopzwepende lied is een ode aan zijn ouders, die hij verloor toen hij respectievelijk 12 en 13 was.

Derde bij bookmakers

Nederland is bij het songfestival ingedeeld in de tweede halve finale en is op donderdag 9 mei als laatste van zestien deelnemers aan de beurt. De beste tien gaan door naar de finale, op zaterdag 11 mei. Joost Klein staat bij de bookmakers momenteel op de derde plaats als kanshebber voor de winst in Malmö. Het is dit jaar vijf jaar geleden dat Duncan Laurence het songfestival won met Arcade.

Hoe Amsterdam het Songfestival nieuw leven inblies

Dat het songfestival zó populair zou worden, konden ze in 1970 niet geloven. Dat jaar zat het festijn in een flinke dip en kreeg Amsterdam de taak om er nieuw leven in te blazen. Hoe liep dat af? En welke Amsterdamse toevoegingen hebben het songfestival veranderd?

Je hoort het in onderstaande aflevering van Amsterdam wereldstad.

Video wordt geladen...