RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Protest

Argentijnen massaal de straat op tegen bezuinigingen universiteiten

Beeld © AFP

Honderdduizenden Argentijnen hebben in diverse steden geprotesteerd tegen de bezuinigingen op het hoger openbaar onderwijs door de regering van de nieuwe president, Javier Milei.

De demonstranten willen dat openbaar hoger onderwijs in het land gratis blijft. Dat is echter onmogelijk gemaakt door de nieuwe begroting van Milei, waarin fors wordt bezuinigd op het hoger onderwijs. 

Universiteiten zeggen nog maar enkele maanden te kunnen functioneren, omdat het geld daarna simpelweg op is. Volgens een recent onderzoek studeren ongeveer 2,2 miljoen mensen aan de openbare universiteiten in het land.

Volgens de politie protesteerden alleen al in hoofdstad Buenos Aires ongeveer 100.000 mensen, terwijl de organisatoren het aantal op een half miljoen schatten. 

Een lerarenvakbond meldde een miljoen demonstranten in het hele land. Vakbonden, oppositiepartijen en particuliere universiteiten steunden de protesten in Buenos Aires en andere grote steden, zoals Cordoba.

Milei
Lees ook:
Milei is pas net aan de macht, maar nu staat Argentinië al op z'n kop

Het was een van de grootste demonstraties tot nu toe tegen de bezuinigingsmaatregelen die zijn ingevoerd sinds Milei in december aan de macht kwam. Zijn regering heeft onder meer de subsidies voor transport, brandstof en energie verlaagd, waardoor Argentijnen een vijfde van hun koopkracht hebben verloren. Duizenden ambtenaren zijn hun baan kwijtgeraakt. Bijna 60 procent van de bevolking zou inmiddels onder de armoedegrens leven.

Radicale,
Lees ook:
Radicale, extreemrechtse Javier Milei nieuwe president Argentinië