RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Militaire steun

Amerikaanse Senaat stemt ook in met miljardenpakket Oekraïne

De Oekraïense vlag en het Capitool. Beeld © ANP / AFP

De Amerikaanse Senaat heeft een langverwacht militair steunpakket goedgekeurd voor Oekraïne. De senatoren stemden in grote meerderheid voor het voorstel, dat afgelopen weekend al werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, de andere kamer van het parlement (Congres).

Nu moet alleen president Joe Biden nog zijn handtekening zetten, wat hij direct na de stemming beloofde te doen. 

"Ik zal deze wet ondertekenen en het Amerikaanse volk toespreken zodra hij morgen mijn bureau bereikt, zodat we deze week kunnen beginnen met het sturen van wapens en uitrusting naar Oekraïne."

57 miljard euro

Het steunpakket voor Oekraïne betreft een bedrag van 61 miljard dollar, omgerekend 57 miljard euro. Door politieke onenigheid in de VS lukte het maandenlang niet om zo'n omvangrijk steunpakket door het Congres te loodsen. Biden had de Senaat gevraagd om haast te maken, zodat snel nieuwe wapens en apparatuur naar Oekraïne gestuurd kunnen worden voor de strijd tegen de Russische invasiemacht.

Het steunpakket voor Oekraïne is onderdeel van een groter pakket met buitenlandse hulp dat de Senaat gisteren goedkeurde, ter waarde van 95 miljard dollar (88,7 miljard euro). Dat bevat ook hulp voor Israël en Taiwan. Het pakket bevat daarnaast nog een voorziening die ertoe kan leiden dat het sociale medium TikTok in de VS wordt verboden.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse miljarden cruciaal voor Oekraïne: 'Kan de situatie veranderen'