Gaza-oorlog

Israël belooft Palestijnen in Gaza komende tijd meer humanitaire hulp ‘dan ooit’

In dit blog volgt NRC het laatste nieuws over de Gaza-oorlog en de onrust in het Midden-Oosten die daarmee te maken heeft.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog nu af. Je kunt verder lezen over de oorlog tussen Israël en Hamas in ons nieuwe blog.

Israël belooft Palestijnen in Gaza komende tijd meer humanitaire hulp ‘dan ooit’

Israël gaat de komende dagen meer humanitaire hulp toelaten in Gaza, heeft legerwoordvoerder Daniel Hagari zondag beloofd. „Voedsel, water, medicijnen, tenten en andere hulp — van alles gaat Gaza meer krijgen dan ooit”, zei hij volgens persbureau Reuters. Onder zware internationale druk heeft de regering van Benjamin Netanyahu de afgelopen weken al meer hulpgoederen in Gaza binnengelaten dan voorheen.

Sinds 7 oktober heeft Israël de toegang voor humanitaire hulporganisaties in Gaza dusdanig dichtgeknepen dat een groot deel van de Palestijnse burgerbevolking daar moet leven op een paar honderd calorieën per dag. Bijna één op de drie jonge kinderen in Gaza is ernstig ondervoed, stelde VN-hulporganisatie UNICEF vorige maand.

De Verenigde Staten hebben Netanyahu vele malen verzocht om meer te doen voor de Palestijnse burgerbevolking in Gaza, en gedreigd de wapensteun aan Israël te herzien in het geval dat de Israëliërs niet luisteren. Met name het naderende grondoffensief in Rafah baart president Joe Biden zorgen: zonder geloofwaardig plan om de burgerbevolking daar te sparen, gaat de humanitaire tol van die aanval volgens hem onacceptabel groot zijn.

Hoewel de Israëliërs kenbaar hebben gemaakt dat ze niet van een grondoffensief in Rafah zullen afzien, lijken ze wel open te staan voor dergelijke humanitaire plannen. De Amerikanen zeiden zondag dat Tel Aviv steeds meer bereid is naar hun zorgen te luisteren. Zo zou Rafah niet worden binnenvallen zonder met de VS te hebben overlegd over bijvoorbeeld evacuatieroutes voor burgers. Biden en Netanyahu gaan deze zondag met elkaar in gesprek.

Palestijnse kinderen staan in de rij voor eten in Rafah, eerder deze maand. Foto Mohammed Abed/AFP

World Central Kitchen gaat voedselhulp in Gaza hervatten, heeft bijna acht miljoen maaltijden klaarstaan

Voedselhulporganisatie World Central Kitchen (WCK) gaat haar werkzaamheden in Gaza hervatten, bijna een maand nadat Israël per ongeluk zeven medewerkers doodde met een luchtaanval. Directrice Erin Gore zei zondag weer met „dezelfde energie en waardigheid” te zullen beginnen, aldus persbureau Reuters zondag. „We willen zoveel mogelijk mensen voeden.”

Tussen 7 oktober en het moment dat WCK zich uit Gaza terugtrok, vlak na de fatale Israëlische fout, deelde de hulporganisatie meer dan 43 miljoen maaltijden uit. Daarmee was het verantwoordelijk voor 62 procent van alle internationale non-gouvernementele hulp. Op dit moment zegt WCK bijna 8 miljoen maaltijden verdeeld over 276 vrachtwagens klaar te hebben staan bij de grensovergang in het zuidelijk gelegen Rafah.

Een onafhankelijk onderzoek naar de dodelijke aanval op 1 april heeft, ondanks aandringen van WCK en veel westerse overheden, nog niet plaatsgevonden. Op basis van eigen onderzoek heeft Israël geconcludeerd dat militairen de protocollen niet volgden. Twee officieren werden ontslagen, twee hooggeplaatste commandanten kregen een reprimande.

Kleding van medewerkers van World Central Kitchen in hun door Israël verwoeste auto. Foto Mohammed Saber/EPA

Honderden betogers bij het Correspondents’ Dinner in Washington

Honderden pro-Palestinademonstranten hebben zaterdag gedemonstreerd bij het Washington Hilton Hotel, waar later op de avond het beroemde jaarlijkse White House Correspondents’ Dinner wordt gehouden. Onder meer president Joe Biden, vice-president Kamala Harris en buitenlandminister Anthony Blinken zijn daarbij aanwezig.

Terwijl toonaangevende journalisten richting het hotel liepen, werden zij luidkeels uitgejouwd door betogers die zich achter dranghekken hadden verzameld. De demonstranten, die onder meer met Palestijnse vlaggen zwaaiden, vinden het ongepast dat de Amerikaanse pers bij het diner is, terwijl zeker 140 journalisten zijn omgekomen in Gaza.

De betogers vinden daarnaast dat Biden en zijn regering medeverantwoordelijk zijn voor het hoge dodental in Gaza, omdat zij wapens blijven leveren aan de Israëlische strijdkrachten. De Amerikaanse media weigeren volgens de aanwezige protestbeweging Code Pink om de situatie in Gaza kritisch te verslaan.

Het diner wordt georganiseerd door de White House Correspondents Association. De Amerikaanse president is bijna ieder jaar aanwezig en geeft vaak een ludieke toespraak met verwijzingen naar aanwezige journalisten.

Een betoger bij het Washington Hilton met een bord tegen CNN. Foto Kevin Wolf / AP

Hamas publiceert video van twee nog levende gijzelaars

Hamas heeft zaterdag een video gepubliceerd waarin twee gijzelaars te zien zijn. De ongedateerde beelden zouden bewijzen dat de twee gijzelaars nog in leven zijn. Beiden werden gevangengenomen bij de aanvallen van Hamas on Israël op 7 oktober. Een van hen, Keith Siegel, is tevens een Amerikaans staatsburger. Hij werd samen met zijn vrouw Aviva ontvoerd, maar zij werd al in november vrijgelaten.

Volgens de BBC eisen de families van de gijzelaars in een reactie op de video dat de Israëlische regering meer doet om de gijzelaars vrij te laten. Volgens de laatste berichten bestudeert Hamas een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël, onder bemiddeling van Egypte. Onderdeel van het akkoord zou de vrijlating van de resterende gijzelaars zijn.

Screenshot van de video waarin Keith Siegel spreekt. Foto Reuters

200 studenten gearresteerd op Amerikaanse universiteiten vanwege pro-Palestinabetogingen

Op zeker drie universiteiten in de Verenigde Staten zijn zaterdag zo’n tweehonderd betogers aangehouden. Het grootste aantal aanhoudingen vond plaats op de Northeastern University in Boston, waar tientallen studenten een tentenkamp hadden opgezet op de campus. Ruim honderd aanwezigen werden daar gearresteerd toen politie het kamp afbraken.

Op de Arizona State University en op de Indiana University Bloomington werden in totaal negentig studenten en betogers aangehouden, eveneens omdat zij zonder toestemming tentenkampen hadden opgezet. Sinds 18 april, toen op Columbia University in New York een groot protestkamp werd ontruimd, zijn op tal van universiteiten in de VS protesten uit solidariteit met Gaza uitgebroken.

Studenten eisen daarbij dat hun universiteiten de banden met Israëlische bedrijven verbreken. Tot nu toe zijn er zeker zevenhonderd studenten aangehouden bij deze nationale protestgolf.

Betogers op de George Washington University in Washington. Foto Cliff Owen / AP

Israëlische leger neemt meerdere delen van Gaza onder vuur en doodt tientallen Palestijnen

Het Israëlische leger heeft in de loop van zaterdag zeker 27 Palestijnen gedood met luchtaanvallen op verschillende delen van de Gazastrook. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera. Zowel woongebieden in het centrale als zuidelijke delen van Gaza werden daarbij onder vuur genomen. Meerdere mensen raakten gewond.

Ook het Palestijnse persbureau Wafa spreekt op basis van medische bronnen van meerdere doden in de meest zuidelijke stad Rafah door Israëlische aanvallen en invallen. Bij nachtelijke luchtaanvallen op Rafah en Nusseirat-vluchtelingenkamp maakte Al Jazeera eerder melding van in totaal vijftien Palestijnse doden. Op de bezette Westelijke Jordaanoever kwam zaterdagmiddag een Palestijnse man om door verstikking toen Israëlische militairen in de stad Bethlehem traangas gebruikten bij een inval van een bakkerszaak.

Zaterdagmiddag maakte het lokale ministerie van Volksgezondheid bekend dat het totale Palestijnse dodental door het grootschalige offensief van het Israëlische leger in Gaza is gestegen naar 34.388.

Op dit moment zijn alle ogen gericht op Rafah. Daar schuilen zo’n 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen voor het Israëlische geweld in andere delen van Gaza. Israël, dat het gebied eerder als ‘veilig’ aanwees, dreigt daar al maanden met een grondoffensief, maar heeft de stad haast onophoudelijk vanuit de lucht onder vuur genomen. Met het Israëlische grondoffensief dat steeds dichterbij lijkt te komen, dreigt de humanitaire catastrofe in Gaza verder te escaleren.

Op dit moment zijn alle ogen gericht op Rafah. Daar schuilen zo’n 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen voor het Israëlische geweld in andere delen van Gaza. Foto AFP

Nieuwe invallen en arrestaties in de Westelijke Jordaanoever, ten minste twee doden

Het Israëlische leger heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twintig Palestijnen gearresteerd in de Westelijke Jordaanoever, melden Palestijnse media. Israëlische militairen pleegden volgens het Palestijnse persbureau Wafa invallen in Ramallah, Hebron, Nablus, Tulkarm, Jenin en Jerusalem.

Volgens Al Jazeera lagen in Jenin twee Palestijnse slachtoffers van een inval „een uur lang leeg te bloeden” voor de ambulances toestemming kregen om bij hen te komen. Ook zouden Israëlische militairen volgens Al Jazeera in de stad Tulkarm beveiligingscamera’s van Palestijnse huizen ontkoppeld hebben, die konden filmen wat er tijdens invallen gebeurt. Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft het Israëlische leger ook twee Palestijnen doodgeschoten nadat die het vuur zouden hebben geopend op een militaire buitenpost. NRC kan de berichtgeving niet onafhankelijk verifiëren.

Lees ook: De situatie in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever

Invallen in de Westelijke Jordaanoever zijn toegenomen sinds 7 oktober. Het Palestijnse ministerie van gezondheid meldt dat er in Gaza afgelopen dag 32 Palestijnen zijn omgekomen en 69 gewond geraakt. Daarmee zou het dodental gestegen zijn tot 34.388, een cijfer dat NRC niet onafhankelijk kan verifiëren.

Terwijl de Israëlische president Netanyahu volhoudt dat Israël een aanval zal gaan uitvoeren op de Gazaanse stad Rafah, iets wat door VN-lidstaten met klem wordt ontraden, kijkt Hamas vandaag naar een Israëlisch antwoord op een vredesvoorstel.

Tijdens een inval op 20 april baant een Israëlisch militair voertuig zich een weg naar het Nour Shams-kamp in Tulkarm. Foto Raneen Sawafta/Reuters

‘Israël bombardeert regelmatig gebieden in Gaza die het zelf als veilig heeft aangemerkt’

Israël voert regelmatig bombardementen uit op delen van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt, meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News na eigen onderzoek.

Tussen januari en april vonden volgens NBC zeker zeven dodelijke luchtaanvallen plaats in gebieden in het zuiden van Gaza die het Israëlische leger als veilig had bestempeld. Dat ging onder meer om aanvallen op Rafah op 9 januari, op het Shaboura-vluchtelingenkamp op 12 februari en de kuststrook Al-Nawasi op 4 januari.

Israël riep in december een volgens inwoners van Gaza en internationale hulporganisaties „verwarrende” en „moeilijk leesbare” interactieve kaart in het leven, waarop de Gazastrook is opgedeeld in zones die veilig zijn voor burgers en zones waar gevochten wordt met Hamas. Ook laat het leger via strooibiljetten en op persconferenties weten welke gebieden veilig zouden moeten zijn.

Vader met zijn kinderen in een vernietigd huis in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Foto Haitham Imad / EPA

Kabinet: hulp UNRWA niet langer opgeschort, maar geen nieuwe bijdrage

Nederland gaat voorlopig geen geld geven aan UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen. Dat schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

In de brief stelt Schreinemacher dat de VN-organisatie in de toekomst wel weer in aanmerking komt om geld te ontvangen, maar dan wil de minister eerst oordelen of de organisatie wel de aanbevelingen heeft opgevolgd die in een recent onderzoek door de Franse oud-minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna zijn gedaan.

Dat onderzoek werd ingesteld nadat Israël UNRWA ervan beschuldigde dat medewerkers van de organisatie betrokken zijn geweest bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Nederland en tal van andere landen schortten daarop de financiering voor de hulporganisatie op en zei deze pas te zullen hervatten na het onderzoek van Colonna. In januari had Nederland al wel zijn jaarlijkse donatie van 19 miljoen euro aan UNRWA overgemaakt.

Volgens Schreinemacher waren er in januari geen additionele bijdragen voorzien aan UNRWA „en dat is momenteel nog steeds het geval”. In de brief uit de minister haar zorgen over de neutraliteit van de organisatie. Maar omdat de hulp van de hulporganisatie momenteel cruciaal is vanwege de dreigende hongersnood in Gaza zal het kabinet „UNRWA bij toekomstige bijdragen om de crisis te adresseren weer meewegen als potentieel kanaal voor hulp.”

Israëlische soldaten naast het UNRWA-hoofdkwartier in de Gazastrook.
Foto Dylan Martinez/Reuters

VN: Gaza telt 300 kilo puin per vierkante meter door Israëlische aanvallen

Het grootschalige Israëlische offensief in de Gazastrook heeft er inmiddels voor gezorgd dat op elke vierkante meter in het gebied gemiddeld zeker 300 kilo puin ligt. Dat heeft UNMAS, de tak van de Verenigde Naties die verantwoordelijk is voor het ontmijnen van oorlogsgebieden, vrijdag bekendgemaakt. Volgens de organisatie kan het nog minstens veertien jaar duren voordat alle puin — het zou in totaal om 37 miljoen ton gaan — in Gaza geruimd is.

Het VN-agentschap, dat sinds 2009 in Gaza actief is, vreest daarnaast voor de achtergebleven munitie tussen het puin dat vooralsnog niet is geëxplodeerd. Volgens UNMAS-vertegenwoordiger Peter Lodhammar gaat gemiddeld tien procent van de munitie die tijdens gewapende conflicten wordt afgevuurd niet af, wat renovatie- en opgravingswerken extra gevaarlijk maken. De VN-tak benadrukt daarnaast dat die overblijvende explosieven, die in omvang „ongeëvenaard” zijn, een veilige bewegingsvrijheid in het gebied en de mogelijke levering van humanitaire hulp bemoeilijken.

UNMAS schat dat 65 procent van de door Israël verwoeste gebouwen in woongebieden liggen. Meer dan 65.000 woningen in Gaza zijn vernietigd of onbewoonbaar gemaakt en ruim 290.000 woningen zijn beschadigd. Bij de belegering van Gaza heeft het Israëlische leger sinds oktober zeker 34.356 Palestijnen gedood, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid in Gaza vrijdag bekend in zijn dagelijkse update op Telegram.

Correctie (26 april 2024): in een eerdere versie van deze blogpost stond in de kop foutief dat het om 300 kilo puin per vierkante kilometer ging. Dat is hierboven aangepast.

Meer dan 65.000 woningen zijn vernietigd of onbewoonbaar gemaakt en ruim 290.000 woningen beschadigd. Foto AFP

Baby die na Israëlische luchtaanval met keizersnede werd geboren uit stervende moeder is overleden

Artsen wisten haar na een Israëlische luchtaanval op Rafah zondag ternauwernood met een keizersnede ter wereld te brengen terwijl haar moeder stervende was, maar donderdag is de baby alsnog overleden. Volgens de Britse omroep BBC is Sabreen al-Sakani naast haar moeder begraven, die dezelfde naam droeg. Israël heeft zijn luchtaanvallen op het zuidelijk gelegen Rafah geïntensiveerd. Afgelopen weekend doodde Israël met twee verschillende luchtaanvallen op de stad in totaal zestien Palestijnse kinderen.

Het wooncomplex waar de familie al-Sakani leefde, werd zaterdag getroffen door een luchtaanval, die volgens Israël was gericht op Hamas-strijders in het gebouw. De moeder van Sabreen was toen bijna acht maanden zwanger. De vader en een driejarige dochter kwamen direct om en de moeder raakte zwaar gewond. Artsen voerden een spoedkeizersnede uit en plaatsten Sabreen, die in kritieke toestand verkeerde, in een incubator. Het was de bedoeling dat de overgebleven familie het baby’tje zou adopteren.

Sabreen woog slechts 1,4 kilo toen ze werd geboren, en kampte door de vroeggeboorte met ernstige ademhalingsproblemen. „Dit kind had nog in de baarmoeder moeten zitten, maar dat recht is haar ontnomen”, zei een arts van het Emirati-ziekenhuis in Rafah na haar geboorte.

Sinds de terreuraanvallen van Hamas heeft Israël 34.356 mensen in Gaza gedood, aldus het ministerie van Volksgezondheid van Gaza vrijdag. Unicef zei vorige maand dat daar meer dan 13.000 kinderen tussen zitten, terwijl veel andere kinderen in Gaza ernstig ondervoed zijn. Geschat wordt dat in Rafah 1,4 miljoen mensen verblijven die zijn gevlucht voor het Israëlische leger, dat zijn grondoperaties in Gaza in het noorden begon.

Sabreen in een incubator in het Emirati-ziekenhuis zondag, vlak nadat ze uit de baarmoeder was gehaald. Foto Mohammad Jahjouh/AP

Vuilnishopen in Gaza maken mensen ziek, verwoesten landbouwgrond

Het vuilnis hoopt zich in hoog tempo op in de Gazastrook, omdat nagenoeg alle vuilniswagens en verwerkingsfaciliteiten door de grootschalige Israëlische bombardementen buiten werking zijn gesteld of verwoest zijn. De Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA waarschuwt voor verstrekkende gevolgen. Vorige week maakten de Gazaanse gemeentes bekend dat er zo’n 270.000 ton aan vuilnis verspreid over de Gazastrook ligt, waardoor een „milieu- en volksgezondheidscatastrofe” ontstaat.

Doordat de voorzieningen- en dienstensector in Gaza nagenoeg platgelegd is, sijpelen gifstoffen in de schaarse landbouwgrond van de Gazastrook. De consequenties voor de toekomstige voedselproductie zijn nog niet te overzien. Voor de Gazanen, van wie velen inmiddels in tenten wonen omdat zij hun woning zijn ontvlucht of omdat die verwoest is, betekent het gebrek aan afvalverwerking dat zij tussen grote hopen gevaarlijk vuilnis moeten leven. Veel Gazanen worden worden ziek door giftige stoffen of bacteriële infecties door het afval, aldus de VN.

VS begonnen met bouw noodhulphaven aan de kust van de Gazastrook

De Verenigde Staten zijn begonnen met de bouw van een tijdelijke haven bij de kust van de Gazastrook, zo melden internationale persbureaus. De regering van de VS wil meer noodhulp naar de Gazanen brengen, maar is daar momenteel niet toe in staat doordat Israël essentiële noodhulp afknijpt. Israëlische troepen zullen bij de bouw van de haven aanwezig zijn om de Amerikaanse troepen te beschermen, aldus een Amerikaanse militaire woordvoerder.

Zo’n duizend Amerikaanse militairen zullen betrokken zijn bij de bouw van het platform en de pier waaruit de haven zal bestaan, meldde het Pentagon eerder. De aanleg kan tot wel zestig dagen duren. Doordat de haven op zee zal worden gebouwd, hoeven Amerikaanse troepen niet aan land te gaan in de Gazastrook.

President Joe Biden kondigde de maatregel begin maart aan, nadat de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor de zoveelste keer weigerde om meer noodhulp via vrachtwagens naar de Gazastrook door te laten. De internationale gemeenschap, waaronder ook de westerse bondgenoten van Israël, uitte stevige kritiek op het handelen van Netanyahu, al trekt de premier zich daar tot op heden weinig tot niets van aan.

Verschillende landen uit het Midden-Oosten, evenals westerse staten, hebben via luchtdroppings noodhulp afgeleverd in de Gazastrook. Dat is gevaarlijk voor de bevolking en er zal op die wijze bij lange na niet genoeg voedsel geleverd kunnen worden aan de bevolking.

De volledige bevolking van Gaza, zo’n 2,2 miljoen mensen, kampt met voedseltekorten. De helft van hen is zelfs aan het verhongeren. Voor de kinderen in Gaza, die zo’n 50 procent van de bevolking uitmaken, kan het aanhoudende voedseltekort blijvende ontwikkelings- en hersenschade opleveren.

Satellietbeeld van de aanleg van de haven bij de kust van Gaza. Foto Planet Labs PBC/AP

‘Lichamen in massagraven grotendeels onherkenbaar’, Palestijnen zien aanwijzingen voor executies

Slechts een klein deel (65 van de 392) van de gevonden lichamen in massagraven in het Nasser-ziekenhuis is geïdentificeerd. Op een persconferentie zeiden Palestijnse gezondheidsautoriteiten donderdag dat veel van de bijna vierhonderd lichamen die de afgelopen week in drie verschillende massagraven — twee vlakbij het mortuarium, een vlakbij de dialyseafdeling — zijn gevonden ofwel in verre staat van ontbinding ofwel heftig verminkt zijn, schrijft Al Jazeera.

Het blijft onduidelijk in welke omstandigheden de massagraven in het ziekenhuis in Khan Younis tot stand zijn gekomen, en wat de mensen is overkomen. Sommige lichamen zouden zijn begraven met de handen gebonden, of terwijl ze nog aan medische apparatuur gekoppeld waren. De Palestijnen zien dat als aanwijzingen voor executies door het Israëlische leger, of vermoeden dat mensen levend zijn begraven. De Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de massagraven.

Israël ontkende dinsdag dat het leger in het Nasser-ziekenhuis Palestijnen heeft geëxecuteerd. Wat vaststaat is dat Israël het Nasser-ziekenhuis zwaar heeft belegerd, net als het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, waar vorige week ook een massagraf is gevonden. Onder het internationaal humanitair recht mogen ziekenhuizen niet worden aangevallen, tenzij ze worden ingezet voor gevechten. Israël beweert dat Hamas dat doet, maar leverde daar nog geen sluitend bewijs voor.

Medisch personeel voor het Nasser-ziekenhuis, afgelopen dinsdag. Foto AFP

Johnson noemt mogelijkheid van inzetten Nationale Garde tegen protesterende studenten

Mike Johnson heeft gezegd president Joe Biden aan te sporen de Nationale Garde in te zetten bij het tegengaan van de groeiende studentenprotesten op de universiteiten in de Verenigde Staten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zei dit tijdens zijn bezoek aan de Columbia University in New York, waar hij was om steun te betuigen aan Joodse studenten. Ook riep Johnson in zijn speech op tot het aftreden van de bestuurder van de universiteit van Columbia, Minouche Shafik.

De protesten op universiteiten in de Verenigde Staten tegen de oorlog in Gaza blijven groeien. Daarbij wordt er niet alleen gepleit voor een staakt-het-vuren, maar worden ook de universiteiten opgeroepen actie te ondernemen. Zo blijkt uit een recent referendum aan de Cornell Universiteit in New York dat 70 procent van de participanten vindt dat de onderwijsinstelling banden met bedrijven moet breken die de aanhoudende oorlog in Gaza steunen.

Correctie (25 april 2024): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Mike Johnson had gedreigd met het inzetten van de Nationale Garde. Dat is hierboven aangepast.

Mike Johnson stelde in zijn speech op de Columbia University Joe Biden aan te sporen de Nationale Garde in te zetten tegen de protesten. Timonthy A. Clary/AFP

Hamas publiceert video van Amerikaans-Israëlische gijzelaar

Hamas heeft woensdag op Telegram een video gepubliceerd waarop een Israëlisch-Amerikaanse gijzelaar te zien is die op 7 oktober werd meegenomen door de terroristische organisatie. Op de beelden is te zien dat Hersch Goldberg-Polin in leven is, maar wel een onderarm mist. Hij is één van de naar schatting 133 gijzelaars die op dit moment nog gevangen zitten, en was aanwezig op het muziekfestival waar Hamas aanviel.

Het is niet duidelijk wanneer de video, die bovendien bewerkt lijkt, is opgenomen. In de korte boodschap die Goldberg-Polin geeft, wenst hij zijn ouders „fijne feestdagen”. Het joodse feest Pesach begon eerder deze week.

Goldberg-Polin uit daarnaast kritiek op het Israëlische oorlogskabinet, maar dit deed hij waarschijnlijk onder dwang van Hamas. Hij zegt dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zich moet schamen en roept hem op zo snel mogelijk een deal te sluiten met Hamas om alle nog vastzittende gijzelaars vrij te krijgen.

Hersch Goldberg-Polin is één van de naar schatting 133 gijzelaars die op dit moment nog gevangen zitten. Foto Hannah McKay/Reuters

Israëlisch leger: veertig ‘terroristische doelen’ van Hezbollah geraakt

Het Israëlische leger heeft woensdag veertig „terroristische doelen van Hezbollah” geraakt, schrijft het op X. Het zou gaan om „opslagfaciliteiten, wapens en aanvullende terreurinfrastructuur” in het zuiden van Libanon. Volgens persbureau Reuters richtte Israël zijn raketten op het dorp Ayta ash Shab, vlakbij de grens.

Raketaanvallen over die grens zijn in de afgelopen dagen aanhoudend geweest. Op dinsdagavond zei Hezbollah tientallen raketten op landbouwnederzetting Margaliot in het noorden van Israël te hebben afgevuurd, als vergelding voor een eerdere Israëlische aanval op de zuid-Libanese stad Hanin, eerder op de dag. Bij die laatstgenoemde aanval vielen ten minste twee doden, onder wie een elfjarig meisje.

Sinds de uitbraak van de Gaza-oorlog in oktober vallen Israël en Hezbollah elkaar regelmatig aan. Woensdag schreef de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant dat „de helft van de Hezbollah-commandanten in Zuid-Libanon is geëlimineerd”. „De andere helft houdt zich nog schuil.”

Israëlische media: invasie van Rafah is aanstaande, voorbereidingen evacuatie in volle gang

Volgens verschillende Israëlische media is een grote grondoperatie in Rafah aanstaande. Zij baseren zich daarbij op bronnen binnen de Israëlische regering. De invasie kan al „heel snel” beginnen, melden internationale persbureaus op basis van de media. De Zuid-Gazaanse stad Rafah wordt door Israël gezien als het laatste bolwerk van Hamas, maar het is ook de plek waar meer dan een miljoen ontheemde Gazanen hun toevlucht hebben gezocht.

Israël hintte de afgelopen periode al vaker op een invasie van Rafah, maar de Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot, waren daar fel op tegen. De VS eisten dat er eerst een plan moest komen om alle burgers in Rafah veilig te evacueren. Ook Egypte maakt zich grote zorgen over de operatie, omdat het niet wil dat er een grote vluchtelingenstroom vanuit de grensplaats naar de Sinaï op gang komt. Ook zou de invasie van Rafah volgens de Egyptische staatsinformatiedienst „leiden tot massale menselijke bloedbaden, verliezen en wijdverbreide vernietiging”.

Volgens persbureau Reuters heeft Israël inmiddels 40.000 tenten gekocht, waarin tien tot twaalf personen kunnen worden opgevangen. Op basis van regeringsbronnen schrijft Reuters dat de eerste fase van de invasie van Rafah zal bestaan uit de evacuatie van burgers, die naar verwachting een maand zal duren.

Een kamp voor intern ontheemde Palestijnen in Deir Al Balah. Foto Mohammed Saber/EPA

Duitsland hervat steun aan UNRWA na onafhankelijk onderzoek

De Duitse regering heeft aangekondigd de financiële steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, te hervatten. De betrokken ministers hebben dit woensdag laten weten in Berlijn, melden Duitse media. De beslissing volgt na een onafhankelijk onderzoek geleid door de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna. Daarin stond dat er vooralsnog geen bewijs is van betrokkenheid van UNRWA bij de aanval door Hamas op 7 oktober. Israël had die beschuldiging eerder geuit.

Naast Duitsland hebben ook Australië, Canada, Zweden en Japan hun financiële steun aan UNRWA al eerder hervat. Nederland overweegt volgens persbureau ANP ook het hervatten van de bijdragen na publicatie van Colonna’s rapport. De Duitse regering benadrukt wel dat UNRWA snel actie moet ondernemen op enkele aanbevelingen uit het rapport, waaronder het verbeteren van het toezicht op projectbeheer.

Verenigde Naties roepen op tot onderzoek naar massagraven in Gaza

De Verenigde Naties hebben dinsdag opgeroepen tot „een duidelijk, transparant en geloofwaardig onderzoek” naar de massagraven die in Gaza zijn ontdekt. Dat melden internationale persbureaus. VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei dat de VN wil dat geloofwaardige onderzoekers toegang krijgen tot de vindplaatsen, en dat het journalisten wordt toegestaan om veilig in Gaza verslag te kunnen doen.

In het zuiden van de Gazastrook zijn rond het Al-Shifa-ziekenhuis en het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis massagraven gevonden. Op de laatste locatie zijn afgelopen week honderden dode lichamen ontdekt, waarvan sommigen geblinddoekt en met vastgebonden handen. Het complex werd afgelopen maanden bestormd door het Israëlische leger, het is inmiddels niet meer operationeel.

Het Israëlische leger ontkent dat het te maken heeft met de massagraven of dat militairen daar Palestijnen hebben geëxecuteerd. Wel beweerde het ‘honderden militanten’ te hebben gedood of gearresteerd tijdens de belegering van de ziekenhuiscomplexen, wat niet onafhankelijk kan worden geverifieerd.

Oorlogsmisdaden
Dinsdag zei VN-mensenrechtenchef Volker Türk „geschokt” te zijn door de ontdekkingen. „Ziekenhuizen hebben recht op zeer speciale bescherming onder het internationaal humanitair recht”, zei Türk. „En het opzettelijk doden van burgers, gevangenen en anderen die ‘hors de combat’ [niet in staat tot gevecht] zijn is een oorlogsmisdaad.”

Ook de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq eist in een interview met Al Jazeera dat onafhankelijke onderzoekers namens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag of de Verenigde Naties toegang krijgen tot de Gazastrook om de oorlogsmisdaden te onderzoeken. Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek zal gaan uitvoeren.

Lees ook: Massagraven gevonden bij ziekenhuis in Gaza

Palestijnse hulpverleners graven een lichaam op bij de ravages van het Nasser ziekenhuis in Khan Younis op 21 april. Foto AFP

Gaza beleeft ‘zwaarste luchtaanvallen in weken’

De gehele Gazastrook is dinsdag vrijwel de hele dag doelwit geweest van Israëlische luchtaanvallen en beschietingen met tanks. Dat meldt onder meer persbureau Reuters. In zowel het noorden als in het centrale deel en het zuiden van het oorlogsgebied werden zeer intense aanvallen gemeld.

Inwoners van het noorden van Gaza zijn opgeroepen om opnieuw te evacueren, volgens het Israëlische leger omdat er een nieuw offensief „tegen terroristische infrastructuur en subversieve elementen” op handen is. Enkele maanden geleden zei Israël zijn troepen uit het noorden van Gaza te halen, omdat terreurbeweging Hamas daar verslagen zou zijn. Palestijnen die nog in het gebied zitten, kampen volgens mensenrechtenorganisaties met levensbedreigende honger en tekorten aan water en medicijnen.

Eerder deze maand werden ook uit een groot deel van het zuiden van Gaza troepen gehaald. Volgens Israëlische autoriteiten was dat om de Israëlische strijdkrachten, die in ruim een half jaar tijd ruim 34,000 inwoners van Gaza hebben gedood, rust te gunnen. Israël zegt zich voor te bereiden op een offensief in de zuidelijke stad Rafah, waar ruim een miljoen Palestijnen zitten, onder wie veel vluchtelingen en ontheemden. Bondgenoten van Israël raden zo’n offensief met klem af vanwege de mogelijk catastrofale humanitaire gevolgen.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de nieuwsontwikkelingen rond de Gaza-oorlog. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.