RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bevel tot evacuatie

Israël intensiveert aanvallen op Gaza, meerdere woonhuizen geraakt

Mensen zoeken tussen het puin na een aanslag op een woonhuis in Rafah. Beeld © ANP / Anadolu

Het Israëlische leger heeft gisteren in heel Gaza aanvallen uitgevoerd met enkele van de zwaarste beschietingen in weken als gevolg. In het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza en in de zuidelijke stad Rafah werden woonhuizen geraakt en kwamen mensen om.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van getuigenissen van Palestijnse inwoners. 

Evacuaties uit noorden

Het leger riep burgers in het noorden van het kustgebied opnieuw op om te evacueren. Burgers werden hierbij gewaarschuwd dat ze zich in een 'gevaarlijke gevechtszone' bevonden.

In Beit Lahiya, in het noorden van Gaza, werden honderden gezinnen gedwongen om hun huizen te ontvluchten, door voortdurende luchtaanvallen. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger, Avichay Adraee, waren de acties gericht op 'de terroristische infrastructuur en subversieve elementen' in de regio.

In
Lees ook:
In Noord-Gaza is weer brood te koop, maar hoelang is de vraag

In het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza raakten Israëlische troepen een woonhuis en ook in het zuiden van Gaza, in de stad Rafah, werd een woonhuis geraakt. Al Jazeera meldt dat er zeker drie doden zijn gevallen in deze stad.

Door heel Gaza aanvallen gemeld

Luchtaanvallen en beschietingen met tanks werden ook gemeld in de centrale en zuidelijke gebieden van de Gazastrook. Volgens de lokale bevolking gingen de bombardementen bijna 24 uur aaneen door.

De Israëlische aanvallen zouden volgens de zender ook vier doden tot gevolg hebben in het Nuseirat-vluchtelingenkamp in Centraal-Gaza. Daarnaast meldt Al Jazeera ook 'verschillende doden' in Gaza-stad. 

Verplaatsing troepen

De hernieuwde beschietingen en bombardementen in het noorden van Gaza komen bijna vier maanden nadat het Israëlische leger aankondigde dat het daar troepen zou weghalen omdat Hamas die gebieden niet langer meer onder controle zou hebben.

VS
Lees ook:
VS legt mogelijk sancties op aan Israëlische legereenheid: 'Gigantische stap'