RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Hoop op meer veiligheid

Nieuwe wet: leraren mogen vuurwapen dragen op school in Tennessee

Demonstranten protesteerden in 2023 tegen wapenbezit in Tennessee. Beeld © ANP / AFP

Leraren en ander schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan een vuurwapen dragen, door een nieuw aangenomen wet in het door Republikeinen gedomineerde parlement in de staat. De hoop is dat deze nieuwe wet de veiligheid zal vergroten.

De versoepeling van de wet komt ruim een jaar nadat drie leerlingen en drie volwassenen omkwamen bij een schietpartij op een school in de hoofdstad Nashville

Na de schietpartij ontstonden in de staat meerdere demonstraties tegen wapenbezit. Hierbij werden onder andere Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden geschorst, omdat ze hadden deelgenomen aan een protest tegen wapenbezit.

Democraten tegen nieuwe wet

De Democraten zijn dan ook niet blij met deze nieuwe wet. Zij menen dat door deze nieuwe wet de situatie op scholen juist onveiliger wordt gemaakt. 

Door de overheersende meerderheid van Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden maakten ze echter geen schijn van kans bij de stemming voor de wet. 

Bekijk ook: Schutter (28) richt bloedbad aan op basisschool Nashville

01:06

Verschillende Amerikaanse media melden dat ook leerlingen en ouders tegen de maatregel hebben geprotesteerd.

Ondertekening formaliteit

Officieel moet de wet nog worden ondertekend door de Republikeinse gouverneur Bill Lee, maar dat lijkt slechts een formaliteit te zijn.

Lee heeft al vaker aangegeven open te staan voor een dergelijke maatregel en zal zijn vetorecht om de wet tegen te houden zeer waarschijnlijk niet gebruiken.

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden op de been in VS bij demonstraties tegen wapengeweld