Direct naar artikelinhoud
TestLekker Amsterdam Urban

Fietsmerk Lekker heeft lering getrokken uit het VanMoof-fiasco: wel kek, maar niet te gek

De fietsen van het merk Lekker zijn zo Hollands als een tulp. Model Amsterdam Urban is wel een echte stadsfiets: wie er een dag op uit trekt, moet wind mee hebben.

Lekker Amsterdam Urban

Het is een beetje de omgekeerde wereld. We kennen fietsfabrikanten die voorzichtig vanuit Nederland eerst in België, dan in Duitsland en dan misschien in nog meer landen voet aan de grond proberen te krijgen. Zo niet het Amsterdamse Lekker. De avontuurlijke oprichters daarvan werden begin jaren nul naar Australië getrokken, waar ze aanvankelijk boten en VanMooffietsen aan de man probeerden te brengen.

Aan dat eerste waren Australiërs wel gewend, maar fietsen deden ze alleen op racefietsen en mountainbikes. De missie werd niet makkelijker toen Lekker op zeker moment zelf een model ontwierp dat zo Hollands als een tulp was: de Jordaan, die Blik nog altijd een opoefiets noemt.

De Volkskrantrubriek Blik test auto’s en fietsen, signaleert opvallende randzaken en doet daarvan elke twee weken verslag.

Maar alle aanvankelijk vreemde blikken ten spijt is het ze gelukt. De Lekkers rijden nog altijd rond in Melbourne, Sydney en Brisbane. En inmiddels ook alweer een paar jaar in Berlijn en Amsterdam, met als logo het silhouet van die tulp met de drie Amsterdamse Andreaskruisen.

De fiets waarmee Lekker in 2009 begon: de Jordaan.

De ironie wil dat ze de fietsen die ze ooit wilden verkopen inmiddels hebben overleefd – al heeft VanMoof een soort van doorstart gemaakt. En bewust of onbewust hebben ze lering getrokken uit dat fiasco. Niet alleen door lang genoeg klein te blijven, maar ook door niet al te ingewikkelde fietsen te maken. Wel fietsen die er kek genoeg uitzien, maar geen fietsen waarvan dat het unieke verkoopargument is.

De Bafang-motor is een bescheiden middenmotor, ruim voldoende voor stadsverkeer.

De Lekker Amsterdam Urban, die Blik testte, heeft geen app, geen gelikt display en geen andere technische snufjes. Het is een simpele moderne stadsfiets, gemaakt met bestaande, veelal Aziatische componenten, maar geassembleerd in Portugal en gemakkelijk te onderhouden door elke fietsenmaker – anders dus dan dat andere Amsterdamse merk.

Batterij mee naar boven

Ook slim is dat de batterij afneembaar is, zodat ook mensen die niet op de begane grond wonen, kunnen opladen zonder halsbrekende toeren uit te halen, al valt het gewicht van de Amsterdam Urban reuze mee. Dat laatste is mede dankzij een bescheiden batterij en een bescheiden motor, wat de fiets wel tot een echte stadsfiets maakt. Wie er een dag op uit trekt, moet veel wind mee hebben en niet te ver gaan. Voor kort dagelijks gebruik volstaan motor en accu, die in combinatie met een krachtsensor van de fiets een degelijk, soepel en veilig aanvoelend vehikel maken.

Lekker maakt twee fietsen in elk twee uitvoeringen (en twee prijzen, 2.598 en 3.198 euro): met een bescheiden of een iets krachtiger motor (beide van het Chinese Bafang) en met een automatische drieversnellingsnaaf van Bafang of de traploze Enviolo-versnellingsnaaf.

Blik reed op de goedkope uitvoering, maar is geen fan van de automatische drieversnellingsnaaf. We willen graag zelf bepalen bij welke snelheid we in een zwaarder of lichter verzet overgaan. Veel meer dan deze persoonlijke voorkeur heeft Blik niet aan te merken op de Amsterdam, die ergonomisch goed in elkaar zit en niet zo gedrongen aanvoelt als sommige te graag hip willen zijnde merken.

Zonder slot?!

Het minimalistische bedieningspaneeltje kwamen we al eerder tegen (ook op veel duurdere fietsen) en bevalt uitstekend als je het je eenmaal eigen hebt gemaakt. Veel accessoires zitten er verder niet op de fiets, wat de prijs enigszins bedrieglijk maakt, want een fiets die Amsterdam heet en geen slot heeft... Maar kijk, Lekker biedt momenteel op zijn site een gratis slot aan. Voor andere toebehoren moet nog wel worden bijbetaald.

De bediening van de Bafang-motor is minimalistisch, maar dat went.

Ook daarmee biedt de Amsterdam Urban waar voor zijn geld. Al is het belangrijkste verkoopargument van deze bescheiden en met opzet simpel gehouden fiets zijn degelijkheid, maar dat is helaas niet te testen in een week.

Gereden

Lekker Amsterdam Urban
Vanafprijs € 2.598
Gewicht 22 kg
Motor Bafang M200 middenmotor
Vermogen 65 Nm
Batterij 373 Wh (afneembaar)
Actieradius (theorie) 40-70 km

Net als de bedieningseenheid is het achterlicht minimalistisch; wel lekker onkwetsbaar in het spatbord geïntegreerd.