Direct naar artikelinhoud
Laureus Awards

Rolstoeltennisster De Groot wint prestigieuze Oscar van de sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de Oscar gewonnen voor sporter van het jaar met een beperking. De 27-jarige Woerdense kreeg het bijbehorende zilveren beeldje bij de uitreiking van de prestigieuze Laureus Awards in Madrid.

De Nederlandse tennisser Diede De Groot poseert op de rode loper vóór de uitreiking van de Laureus Sports Awards in Madrid, maandag 22 april 2024.Beeld AP

De Groot was al vaker genomineerd, maar dit keer kreeg ze wel de waardering voor haar prestaties. In 2023 won ze 53 wedstrijden op rij en was ze de beste in alle vier de grandslamtoernooien: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open.

De Groot voegt zich bij Esther Vergeer als Nederlandse winnaars van de Oscar als sporter met een beperking. Vergeer won de Laureus Award als rolstoeltennisster in 2002 en 2008.

De andere genomineerden bij de sporters met een beperking waren de Italiaanse zwemmer Simone Barlaam, de Oekraïense zwemmer Danilo Tsjoefarov, de Hongaarse atlete Luca Ekler, de Nieuw-Zeelandse wielrenster Nicole Murray en de Duitse atleet Marcus Rehm.

De Groot kreeg de begeerde trofee uit handen van oud-voetballer Ruud Gullit. Ze sprak een mooi dankwoord uit, waarbij ze haar moeder, coach en manager bedankte voor hun onvoorwaardelijke loyaliteit. “Tennis bezorgde mij als meisje de grootste lach op mijn gezicht en als puber bood het mij een pad om te volgen naar mijn toekomst. Het gaf me een baan en het inzicht dat ik iedere dag mezelf kan verbeteren en mensen over de hele wereld kan inspireren”, zei De Groot. “Deze prijs geeft mij motivatie en herinnert me eraan dat ik met mijn grootste lach op mijn gezicht alles kan bereiken.”

Lees ook: Diede de Groot won alles, maar was doodop. ‘Ik wist niet of ik het mentaal zou halen’

Diede de Groot won alle grote wedstrijden in het rolstoeltennis. Maar het mooist vond ze dit jaar de overwinning op zichzelf.