Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Jumbo breekt met Jutta Leerdam: ‘Niemand is bij ons groter dan het team’

Jutta Leerdam vertrekt bij schaatsteam Jumbo-Visma. De topschaatsster kon met de ploeg van coach Jac Orie geen akkoord bereiken over een nieuw contract. Dat heeft directeur Sven Kramer namens de ploeg laten weten.

Jutta Leerdam (25) tijdens de NK afstanden 2023 in Heerenveen: ‘Het is tijd voor iets anders.’Beeld Erik Pasman/Pro Shots

“Eind vorige week zijn de gesprekken gestaakt. Er lag ons inziens een prima aanbieding. Over de manier waarop je zoiets invult kun je van mening verschillen, maar we hebben een heel duidelijke route met duidelijke keuzes. Eén team, één taak. Niemand is bij ons groter dan het team.”

Met wat dit betekent voor de toekomst van de ploeg en of er financiële ruimte komt om nieuwe schaatsers te halen, zegt Kramer op dit moment ‘niet zo bezig’ te zijn. “De korte termijn is Milaan (Olympische Winterspelen 2026), de lange termijn 2030.”

“Waar we nu mee bezig zijn, is dit team toekomstbestendig maken en ik snap best dat het er van de buitenkant niet altijd zo uitziet, maar ik zie dat iedereen dat gevoel intern deelt en dat we goede stappen aan het maken zijn.”

Eigen ploeg

Jutta Leerdam (25) begon in 2020 een ploeg met haar toenmalige vriend Koen Verweij en coach Kosta Poltavets. Als schaatsster van Worldstream plaatste ze zich voor de Olympische Spelen van Peking, waar ze zilver won op de 1000 meter.

In 2022 tekende Leerdam voor twee jaar bij de ploeg van Orie. Daar werd ze zich onder meer Europees- en wereldkam­pioene sprint en pakte ze WK-goud op de 1000 meter. Dit jaar eindigde ze bij de WK afstanden op de 1000 meter als derde.

Bij Jumbo vertrokken aan het eind van het seizoen nogal wat schaatsers. Zo ging Antoinette Rijpma-de Jong naar concurrent Reggeborgh en keerde Jorrit Bergsma terug naar AH Zaanlander van coach Jillert Anema. Ook stopte het team de samenwerking met onder anderen sprinters Dai Dai N’tab en Kai Verbij. Olympisch kampioen Thomas Krol beëindigde zijn schaatscarrière. Nieuw bij de ploeg zijn Isabel Grevelt en Sanne in ’t Hof.

Reactie Leerdam op Instagram

‘Ik wilde even laten weten dat ik komend seizoen niet in het geel zal schaatsen’, aldus Leerdam op haar Instagramaccount. ‘Ik heb op dit moment in mijn carrière iets anders nodig. Ik had een paar moeilijke weken om hierover na te denken, aangezien het twee jaar voor de Olympische Spelen is.’

‘Ik heb echter altijd mijn gevoel, instinct en hart gevolgd en weet wat ik hierna wil doen. Ik wil de sponsors bedanken, al mijn coaches en vooral Jac, al mijn fysio’s, mijn teamgenoten. Ik heb een geweldige tijd gehad met jullie. Het is tijd voor iets anders.’