Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Verstuikte enkel houdt Frenkie de Jong aan de kant tot EK

Frenkie de Jong staat naar verwachting zo’n zeven weken buitenspel met de enkelblessure die hij zondag opliep in de met 3-2 verloren Spaanse Clásico. Dat betekent dat de middenvelder van FC Barcelona de rest van dit clubseizoen mist en één week voor de start van het EK weer beschikbaar zou moeten zijn.

Frenkie de Jong gaat met een van pijn vertrokken gezicht op de brancard zitten tijdens Real Madrid-FC Barcelona.Beeld Getty Images

De Jong heeft opnieuw schade aan de banden van zijn rechterenkel. Het is de derde keer dit seizoen dat hij voor langere tijd geblesseerd is aan hetzelfde gewricht. Het is mede daarom de vraag wat het betekent voor een EK-deelname. Wat is haalbaar en verstandig in het herstelproces?

Oranje komt begin juni bij elkaar voor de start van de EK-voorbereiding. Op 6 en 10 juni zijn er twee oefeninterlands, tegen Canada en IJsland, beide in De Kuip. Mocht De Jong de volle zeven weken nodig hebben om zijn enkelbanden te laten helen en te revalideren, dan komen die twee oefenduels (net) te vroeg. De eerste EK-wedstrijd voor Oranje is op 16 juni tegen Polen in Hamburg.

Gebrek aan vorm en ritme

Bij het WK in 2022 nam toenmalig bondscoach Louis van Gaal Memphis Depay op in de selectie zonder speelminuten in de benen na diens laatste blessure. De spits werd in de groepsfase van het WK opgetraind en kwam uiteindelijk nog in actie, maar het gebrek aan vorm en ritme was duidelijk te zien.

Voor de huidige bondscoach Ronald Koeman is ook Frenkie de Jong een belangrijke pion in zijn plannen. Oranje moest afgelopen jaar echter vaak aantreden zonder hem. In de hele kwalificatie voor het EK speelde De Jong slechts in twee duels mee. De rest miste hij door blessures.

De Jong maakte op 10 april juist zijn rentree in de uitwedstrijd bij Paris Saint-Germain, nadat hij begin maart ook al een enkelblessure had opgelopen. Hierdoor moest hij de interlands van Oranje tegen Schotland en Duitsland overslaan.