Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Gaan huurders in de vrije sector straks minder betalen voor hun huis? Het lijkt van de PVV af te hangen

Als het wetsvoorstel het haalt, bepaalt een puntenstelsel straks hoe hoog de huur in de vrije sector maximaal mag zijn voor woningen tot 1123 euro per maand.Beeld Ramon van Flymen/ANP

Honderdduizenden huurders hoeven straks minder te betalen voor hun woning in de vrije sector, als het wetsvoorstel waar de Tweede Kamer zich komende week over buigt het haalt. Maar of dat lukt is nog maar de vraag.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil een groot deel van de huren in de zogeheten vrije sector aan banden leggen. Van ruim 300.000 huurwoningen moet de huurprijs met gemiddeld 190 euro per maand omlaag.

Woningzoekenden die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning of een koopwoning, zijn veroordeeld tot een huurhuis in de vrije sector. Door de enorme vraag naar woonruimte zijn de huren daar geëxplodeerd.

Een wetsvoorstel om daar iets tegen te doen wordt komende week behandeld door de Tweede Kamer. Maandag is er acht uur voor uitgetrokken, woensdag wordt het debat afgerond. Het spant erom of er een meerderheid is voor het plan. Een groot aantal partijen vreest dat de plannen van De Jonge de problemen voor huurders juist alleen maar groter maken.

Strengere regels

Net als bij sociale huurwoningen wil De Jonge een deel van de vrijesectorhuur aan strengere regels onderwerpen. Verhuurders kunnen dan niet meer vragen wat ze willen, zoals nu vaak het geval is. Via een puntenstelsel wordt straks bepaald hoe hoog de huur maximaal mag zijn. Het gaat om huurhuizen die volgens het puntenstelsel niet meer dan ongeveer 1100 euro per maand mogen kosten. Verhuurders die te veel vragen, riskeren een boete.

Tegenstanders vrezen dat verhuurders straks massaal hun panden zullen verkopen. Dan blijven er minder huurhuizen over voor de groep mensen die nu al zo moeilijk aan woonruimte kan komen. “Wij zijn ook tegen excessen op de huurmarkt,” zegt VVD-Kamerlid Peter de Groot. “Maar hierdoor zal de huurmarkt instorten en nieuwbouw is er voorlopig nog lang niet voldoende. Nu al zien we dat veel beleggers hun huizen van de hand doen, terwijl de wet nog niet eens van kracht is. De Jonge gelooft in een sprookje dat zal uitdraaien in een nachtmerrie voor mensen die zijn aangewezen op een huurwoning.”

Ook BBB is tegen. “Je zou wel gek zijn als je straks nog gaat verhuren,” zegt BBB-Kamerlid Mona Keijzer. “We stellen steeds strengere regels aan verhuurders en alles wat je er aan verdient, gaat naar de fiscus.”

Isolatie mee laten tellen

GroenLinks-PvdA is wél voor, al vindt die partij het wetsvoorstel juist niet ver genoeg gaan. “Wij willen dat er bij het bepalen van de huurprijs meer wordt gekeken naar hoe slecht een huis geïsoleerd is,” zegt Kamerlid Habtamu de Hoop. NSC zal het voorstel ook steunen, al is Kamerlid Merlien Welzijn wel bezorgd: “Terwijl De Jonge iets wil doen aan de huren, laten zijn collega’s op Financiën verhuurders steeds meer belasting betalen. We moeten beleggers niet wegjagen naar het buitenland. Nu worden huurhuizen massaal verkocht.”

Volgens De Jonge is de angst van Kamerleden onterecht. Hij wijst op een recent onderzoek waaruit blijkt dat beleggers in de eerste drie maanden van dit jaar weer meer zijn gaan investeren in de Nederlandse huurmarkt. Nadat de investeringen eind vorig jaar waren weggezakt, trekken die nu weer aan, aldus onderzoeker Capital Invest.

Standpunt nog bepalen

Het lijkt erop dat de PVV komende week de doorslag zal geven. Die partij vond De Jonges plan in het verleden niet ver genoeg gaan, maar recent juist te vergaand. “Wij moeten ons standpunt nog bepalen,” zegt PVV-Kamerlid Barry Madlener.

De Woonbond hoopt dat het wetsvoorstel wordt aangenomen. Uit een onderzoek dat de belangenorganisatie voor huurders liet houden, blijkt dat 77 procent van de Nederlanders wil dat de huren ook in de vrije sector aan banden worden gelegd. “Wij roepen de Tweede Kamer dan ook op hun kiezers te vertegenwoordigen en de Wet betaalbare huur te steunen,” aldus de Woonbond.

Het afgelopen jaar stemde de Kamer wel in met andere voorstellen om huurders beter te beschermen. Zo zijn tijdelijke huurcontracten bijna allemaal verboden, zijn de regels waar verhuurders aan moeten voldoen strenger geworden en is de jaarlijkse huurstijging voortaan gekoppeld aan de stijging van de lonen.