Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Medische wereld slaat alarm over vaccinatiegraad: ‘Laat je informeren, met inentingen red je levens’

Artsen- en patiëntenorganisaties slaan alarm over de dalende vaccinatiegraad. Met een landelijke actie, die maandag begint, proberen ze zowel zorgverleners als patiënten ervan te doordringen dat een kentering noodzakelijk is om gevaarlijke ziektes buiten de deur te houden. ‘Het is alle hens aan dek.’

Medische wereld slaat alarm over vaccinatiegraad: ‘Laat je informeren, met inentingen red je levens’
Beeld ANP/Robin Utrecht

Onder de noemer Beneden Peil lanceren de organisaties een website met informatie over vaccineren. Ook wordt een pamflet verspreid waarop aandacht gevraagd wordt voor het probleem. De poster wijst burgers die twijfelen over een vaccinatie op informatie waarmee ze zich beter kunnen informeren. Ook wordt artsen op hun rol in dat proces gewezen.

Het RIVM waarschuwde een maand geleden opnieuw voor de dalende vaccinatiegraad. Aanleiding was een hoger dan normaal aantal kinkhoestgevallen en het overlijden van vier baby’s als gevolg daarvan. Ook was er een uitbraak van mazelen onder ongevaccineerde kinderen in de regio Eindhoven. In 2022 kreeg voor het eerst in lange tijd minder dan 90 procent van de baby’s een prik tegen mazelen. Een vaccinatiegraad boven de 95 procent is volgens het RIVM belangrijk om alle Nederlanders tegen deze ziekte te beschermen.

Risicogroep influenza

René Héman, voorzitter van artsenfederatie KNMG, maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de ontwikkeling. “Hierdoor lopen we het risico dat infectieziektes waar we jaren geleden al grotendeels vanaf waren weer de kop opsteken. Ik roep iedereen op zich goed te laten informeren door betrouwbare bronnen zoals de GGD en de huisarts. Vaccineren redt levens.”

Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, zegt dat niet alleen het lagere aantal vaccinaties bij kinderen zorgen baart. “Meer dan de helft van alle vaccinaties wordt aan volwassenen gegeven. Daar is de daling nog veel pregnanter. De vaccinatiegraad in de risicogroep voor influenza was in 2022 slechts 57 procent, begin deze eeuw was dat nog meer dan 75 procent. Het is alle hens aan dek.”

Naast de KNMG en de Nederlandse Influenza Stichting doen bijvoorbeeld ook apothekersorganisatie KNMP, AJN Jeugdartsen, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, het Aidsfonds en het Longfonds mee aan Beneden Peil. Of de actie succes zal hebben? Van Essen hoopt in elk geval dat het verschil maakt dat álle zorgprofessionals en patiënten- en seniorenverenigingen actief hun vertrouwen in vaccinaties gaan uitspreken. “De tijd is voorbij dat een oproep per post voldoende was om die vaccinatie te gaan halen.”

Het pamflet dat verspreid wordt.Beeld organisatie