Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Feyenoord wint KNVB-beker ten koste van NEC, uitslag kan gunstig zijn voor Ajax

Feyenoord heeft zondag de KNVB-beker binnengesleept. De ploeg van Arne Slot won in de finale moeizaam van NEC: 1-0. Door deze uitslag ontloopt de nummer 5 van de eredivisie aan het eind van het seizoen de play-offs om Europees voetbal.

Igor Paixao scoort de enige (goedgekeurde) treffer van de wedstrijd.Beeld MAURICE VAN STEEN/ANP

Voor Feyenoord betekent het de veertiende eindzege in de KNVB-beker. NEC stond vijf keer in de finale en verloor al die duels.

De winst van Feyenoord kan positieve gevolgen hebben voor Ajax. Als de Amsterdammers de laatste vier competitiewedstrijden de vijfde plaats in de eredivisie weten vast te houden, hoeven ze geen play-offs te spelen.

Door de bekerwinst van Feyenoord schuift het ticket voor de tweede voorronde van de Europa League door naar de nummer 5 van de eredivisie. De play-offs voor deelname aan de Conference League gaan nu tussen de nummers 6 tot en met 9.

Buitenspelgoal NEC

Feyenoord begon de zondag met pech, toen duidelijk werd dat het team met Mats Wieffer een van de belangrijkste spelers van dit seizoen miste. De middenvelder blesseerde zich kort voor de finale en arriveerde op krukken bij De Kuip. Met Ramiz Zerrouki als vervanger lukte het de Rotterdammers in de eerste helft niet om NEC onder druk te zetten.

De Nijmegenaren hadden de overhand en kregen in de 8ste minuut een goede kans. Youri Baas, die de voorkeur kreeg boven Sontje Hansen, kopte de bal hard en laag richting doel. Keeper Timon Wellenreuther redde knap.

Na een halfuur spelen opende Tjaronn Chery via de binnenkant van de paal wel de score voor NEC. Dat doelpunt werd echter afgekeurd omdat Chery buitenspel stond. Kort daarna kreeg Feyenoord de eerste grote kans van de wedstrijd. Zerrouki schoot vanuit kansrijke positie over.

Twee keer stilgelegd

In de tweede helft nam Feyenoord het initiatief over en moest NEC zich steeds meer bezighouden met verdedigen.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük staakte het duel in de 55ste minuut tijdelijk nadat vuurwerk was afgestoken door Feyenoordsupporters en in een van de grachten achter het doel brand ontstond, vermoedelijk nadat een groot spandoek vlam had gevat. Beide teams gingen naar binnen en nadat de brandweer de brand had geblust, kon het duel worden hervat. Ook in de eerste helft had de wedstrijd al even stilgelegen vanwege het afsteken van vuurwerk, toen door supporters van beide elftallen.

Feyenoord was direct na de hervatting gevaarlijk via eerst Quinten Timber en daarna Igor Paixão. NEC overleefde die momenten, maar kwam na een uur alsnog op achterstand. Na een fraaie aanval, waarbij vele Feyenoorders betrokken waren, schoot Paixão de bal via de binnenkant van de paal binnen.

Rood

Nadat een treffer van Lutsharel Geertruida vanwege buitenspel was afgekeurd, moest Feyenoord vanaf de 72ste minuut met een man minder verder. Aanvaller Yankuba Minteh kreeg in korte tijd twee gele kaarten.

Invaller Sylla Sow kreeg niet veel later een enorme kans voor NEC, maar schoot naast. Aan de andere kant miste Ayase Ueda een opgelegde mogelijkheid. NEC werd nog een paar keer gevaarlijk uit een hoekschop, maar Feyenoord hield stand.