RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Aanhanger complottheorieën

Man die zichzelf in brand stak bij rechtbank in New York overleden

Maxwell Azzarello op 18 april bij de rechtbank. Beeld © Getty Images

De man die zichzelf in brand stak in New York bij de rechtbank waar het Trump-proces wordt gehouden, is overleden. Hij had zijn actie eerder een 'extreme daad van protest' genoemd.

CBS News meldt de dood van de man, Maxwell Azzarello. De 37-jarige inwoner van de staat Florida was een aanhanger van complottheorieën. Voordat hij zichzelf in brand stak, had hij online een manifest gepubliceerd.

Fascistische wereldcoup

Hij sprak daarin van 'totalitaire zwendel', waaraan de regering van de VS en haar bondgenoten mee zou doen. Volgens hem stond een 'apocalyptische fascistische wereldcoup' op stapel. Azzarello stak zich in brand bij de rechtbank waar op dit moment een strafproces tegen Donald Trump loopt, maar daarmee lijkt zijn daad geen verband te houden. Zijn protest richtte zich zowel tegen Democratische als Republikeinse politici.

De man was de afgelopen dagen vanuit Florida naar New York gereisd, zonder dat zijn familie dat wist. Voor zijn daad gooide Azzarello pamfletten met zijn samenzweringstheorie in de lucht. Nadat hij zichzelf in brand had gestoken, is het vuur geblust met een brandblusser. Azzarello werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden.

Trump was op het moment van de daad aanwezig in de rechtbank. Op dat moment werd de jury samengesteld voor het proces waarin de oud-president terechtstaat. Die zaak draait om zwijggeld dat hij betaalde aan pornoactrice Stormy Daniels en begon deze week:

'Historisch' strafproces tegen Trump begonnen: 'Mogelijk de cel in'

02:02
Correspondent Erik Mouthaan legt uit waar de zaak om draait.