RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Rechtszaak

Influencers eisen twee miljoen euro van Coca-Cola

Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images.

Twee influencers hebben een rechtszaak aangespannen tegen Coca-Cola. Ze stellen dat ze nog twee miljoen euro van de frisdrankfabrikant krijgen voor promotieactiviteiten op festivals.

Die overeenkomst hadden ze naar eigen zeggen gesloten met een manager die voor Coca-Cola werkte. 

De influencers hadden al eerder voor Coca-Cola gewerkt. Het ging toen om promotiewerk tussen mei 2019 en juni 2020. Voor die klus zouden ze 1,25 miljoen euro krijgen. De betaling zou via het marketingbedrijf Chase verlopen, dat bemiddelt tussen influencers en bedrijven.

Chase betaalde de influencers, van wie de naam niet bekend is, toen 900.000 euro. Een deel werd niet betaald omdat de evenementen waar de influencers reclame zouden maken, deels geannuleerd werden vanwege de coronacrisis.

Promotie Tomorrowland

In 2022 sloten de influencers met hun contactpersoon bij Coca-Cola, werkzaam als Consumer & Shopper Connections Marketing Manager Europe, een nieuwe deal voor promotieactiviteiten in 2023. Deze afspraken werden mondeling en via WhatsApp gemaakt. Het ging om promotie op vijf evenementen, waarvan alleen het Belgische festival Tomorrowland in de zomer van 2023 doorging.

Er werden geen afspraken op papier ondertekend. 

Deze
Lees ook:
Deze influencers verdienen duizenden euro's per maand – maar zijn niet echt

De influencers stuurden in februari en mei 2023 twee facturen aan de frisdrankfabrikant, samen goed voor 2,6 miljoen euro.

Fikse bedragen, dus ging er een alarm bij Coca-Cola af. In augustus kreeg de werknemer met wie ze de deal hadden gesloten een mail van een collega. 

Betaling geblokkeerd

"Naar aanleiding van ons gesprek van vanochtend en de informatie die je gaf, hebben we nog steeds grote onzekerheid over de aard van de uitgaven. Het lukt het bureau niet om ons een uitsplitsing van de factuur te geven. Daarom blokkeren we de betaling tot alles is opgehelderd en we ons comfortabel voelen om verder te gaan."

Een maand lang spraken de influencers via WhatsApp met de marketingmanager over de facturen. Die werden intussen op naam van het bedrijf Gamechangers gezet, een bedrijf dat verschillende BN'ers zoals Bas Smit, Nicolette van Dam, Floris Göbel en Giel de Winter vertegenwoordigt.

Namens Gamechangers werd een factuur van 1,2 miljoen euro gestuurd aan Chase. Die betaalde daarvan 726.000 euro, inclusief btw. Er bleef dus nog een bedrag van 2 miljoen openstaan.

'Influencers
Lees ook:
'Influencers kunnen ongestraft de reclameregels overtreden'

Ontslag op staande voet

Intern onderzoek bij Coca-Cola leidde intussen tot ontslag van de marketing manager op staande voet. De twee influencers zouden hebben samengespannen met de marketing manager, die bevriend met hen was. Ook stonden de afspraken niet op schrift en is het grootste deel van de promotieklussen niet uitgevoerd.

Chase stuurde de influencers een brief met het verzoek het betaalde bedrag terug te storten. Zo nee, dan zouden stappen volgen.

Getuigen horen

Intussen eisen de influencers nog twee miljoen van het bedrijf. Dat niet alle vijf de evenementen in 2023 doordingen, was niet te wijten aan de influencers, stellen ze. Bovendien hadden ze vanwege de klus hun jaarplanning en uitgavenpatroon aangepast, een au pair ingeschakeld en investeringen gedaan. Verschillende medewerkers bij Coca-Cola zouden op de hoogte zijn van de deal.

Ze willen negen getuigen horen om hun gelijk te bewijzen. Coca-Cola vindt dit onzin, omdat niet alle negen getuigen direct betrokken waren bij de zaak. Het horen van een getuige in de rechtbank kost ongeveer een uur. 

Besluit rechter

In een tussentijds vonnis gaf de rechter de influencers deels gelijk. Ze mogen getuigen oproepen om te bewijzen dat ze recht hebben op hun geld. Negen getuigen horen, vindt de rechter echter niet praktisch.

Ze mogen zes getuigen oproepen. Wanneer die worden gehoord, is nog onduidelijk. Als na de zes getuigenverhoren blijkt, dat er nog meer getuigen nodig zijn, dan kan dat.

Pas bij volgende zittingen wordt duidelijk of de influencers ook inhoudelijk gelijk krijgen van de rechter.

Coca-Cola moet opdraaien voor de proceskosten tot nu toe, bijna 800 euro. De frisdrankfabrikant laat RTL Z schriftelijk weten dat het 'het toestaan van de getuigenverhoren, niets zegt over de uitkomst van de zaak'. Mocht het tot een verdere procedure komen, 'dan heeft Coca-Cola Services vertrouwen in de uitkomst van die procedure'.

Feiten boven tafel

Bij Chase reageerde niemand op terugbelverzoeken of vragen van RTL Z. Gamechangers wilde in eerste instantie niet inhoudelijk reageren, aldus de mede-eigenaar van het bedrijf, maar kwam daar een dag later via een woordvoerder op terug.

"Wij hebben jarenlang fijn en succesvol samengewerkt met Coca-Cola. Bij de laatste afspraken, met dezelfde mensen van Coca-Cola als in de jaren daarvoor, is er blijkbaar intern iets misgegaan(...). Wij kunnen niet zien wat daar intern is gebeurd. Daarom hebben we gevraagd om een getuigenverhoor, zodat we de relevante feiten - voor alle betrokkenen - boven kunnen water kunnen krijgen," laat Gamechangers via een woordvoerder weten.

Neppe influencers populair, zo écht zien ze eruit

00:57