Direct naar artikelinhoud

Vertrouwen in Máxima krijgt een knauw: bijna net zo'n lage score als Willem-Alexander

Het vertrouwen in het koningspaar is en blijft historisch laag. Vooral de cijfers van koningin Máxima krijgen een knauw. Slechts 55 procent van de Nederlanders heeft nog vertrouwen in de echtgenote van koning Willem-Alexander. Vijf jaar geleden lag dat percentage nog op 84, vorig jaar op 61.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met prinses Amalia tijdens het staatsbezoek van het Spaanse koningspaar aan Nederland, afgelopen week.Beeld Brunopress

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 26.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Het vertrouwen in koning Willem-Alexander blijft stabiel laag: 53 procent tegen 55 vorig jaar. In prinses Amalia heeft minder dan de helft (47 procent) van de ondervraagden vertrouwen, maar een op de vijf vindt het te vroeg om hierover te oordelen.

Kritische ondervraagden uit het opiniepanel vonden Máxima het afgelopen jaar te onzichtbaar, plaatsen vraagtekens bij het luxeleven van haar en de andere Oranjes, en kunnen niet waarderen dat Máxima in haar VN-werk gepleit zou hebben voor invoering van een digitale euro. Tegenstanders van zo'n digitale munt vrezen privacyschendingen.

Digitale euro

In een interview reageerde Máxima vorige maand uitgebreid op ergernis onder ambtenaren van het ministerie van Financiën. Zij wilden dat Máxima zich minder vaak uitlaat over de digitale euro, omdat het onderwerp voer zou zijn voor complotdenkers.

“Ik wil graag duidelijk maken dat ik nooit voor invoering van de digitale euro heb gepleit,” vertelde Máxima in Colombia, waar ze voor haar VN-rol een werkbezoek bracht. En: “Ik heb mezelf als voorstander noch als tegenstander gepresenteerd. De invoering van zo’n munt is een politiek proces waar ik buiten blijf.”

Verkenner in formatie

Volgens het onderzoek van EenVandaag heeft nog 52 procent van de Nederlanders een voorkeur voor de monarchie als staatsvorm, tegen 54 procent een jaar geleden. Het percentage voorstanders voor een republiek bleef gelijk (37), 11 procent weet het niet.

Van de ondervraagde panelleden ziet 44 procent een rol als verkenner in de kabinetsformatie weggelegd voor de koning. Van de achterbannen van de nu onderhandelende partijen zijn die van de BBB (61 procent) en VVD (58 procent) hier in meerderheid voor. Stemmers op de PVV (37 procent) en NSC (43) zien dit minder zitten.