Overvolle trams en afrit Linkeroever afgesloten: alles wat je moet weten over de Baloise Antwerp 10 Miles

Antwerpen staat zondag 21 april in het teken van de 38ste editie van de Baloise Antwerp 10 Miles, zeg maar de hoogmis voor lopers. Om alles vlot te verlopen, zijn er heel wat maatregelen voor het verkeer in en rond de stad. Zo kan je bijvoorbeeld niet met de fiets van Linkeroever naar rechteroever gaan en omgekeerd. Een overzicht.

emke

De Antwerp 10 Miles zorgt traditiegetrouw voor veel hinder op enkele belangrijke invalswegen. De algemene boodschap is: je komt best te voet, met de fiets, met een deelfiets of -step, de boot of het openbaar vervoer. Kom je met de auto? Hou dan rekening met gesloten tunnels, volle parkeerplaatsen en afgesloten straten. Ook voor wie met de fiets komt, gelden er regels.

LEES OOK. Andere finishlocatie en enkele opvallende nieuwkomers in parcours Antwerp 10 Miles

Kom je met de auto?

Afrit Linkeroever afgesloten en P&R Linkeroever volzet

De afrit Linkeroever meteen na de Kennedytunnel is afgesloten tot de 10 Miles is afgelopen. Dat betekent dat je de snelweg pas kan verlaten in Zwijndrecht. Daarbij niet vergeten dat de P+R Linkeroever volzet is. Alle 1.500 plaatsen in de parking waren eerder deze week al gereserveerd.

Afrit Linkeroever afgesloten.© doro

Verkeersvrij parcours

Het volledige parcours is verkeersvrij tijdens de passage van de lopers. Het parcours op rechteroever is afgesloten tussen 13 en 17.30 uur. De straten worden opnieuw vrijgegeven van zodra de laatste loper is gepasseerd. Woon of werk je in een straat die deel uitmaakt van het parcours? Dan kan je tussen die tijdstippen niet in- of uitrijden. Weet je niet zeker of jouw straat erbij zit? Ontdek het via de website.

Verschillende tunnels afgesloten

Op zondag 21 april is de Kennedytunnel afgesloten richting Nederland van 11 tot 17.30 uur. Ook de Waaslandtunnel wordt in beide richtingen afgesloten van 8 tot 21 uur. Er geldt een uitzondering voor deelnemers die met de fiets komen. Tot slot worden de Jan de Vostunnel (richting Antwerpen) en de Bolivartunnel (richting centrum) ook afgesloten tussen 10 en 17.30 uur.

Kom je met de (deel)fiets of (deel)step?

Kom jij als deelnemer of supporter naar de 10 Miles met de fiets? Goed! Maar, opgelet. Hou er bij het uitstippelen van je route rekening mee dat je op 21 april niet met je step of fiets van Linkeroever naar rechteroever, en omgekeerd, kan gaan.

Er geldt wel een uitzondering voor deelnemers. Zij kunnen tussen 10.30 uur en 12.30 uur met de fiets, niet met de step, door de Waaslandtunnel rijden. ’s Avonds mogen ze de omgekeerde beweging maken tussen 17.30 en 19 uur. Opgelet: die tijdelijke passage langs de konijnenpijp geldt enkel voor de deelnemers. Supporters blijven dus, gezien de drukte, best op rechteroever. Je mag je fiets of step ook niet mee aan boord nemen op de veerboot en ook in de voetgangerstunnel zijn fietsen en steps tussen 9.30 uur en 20 uur niet toegelaten.

Je kan je stalen ros kwijt aan de ingang van de voetgangerstunnel op de Sint-Jansvliet, op het Steenplein aan de veerdienst en op Linkeroever aan het Frederik van Eedenplein. Als je een afgesloten fietsenstalling zoekt met camerabewaking kan je je fiets 24 uur gratis parkeren onder de Teniersplaats in het centrum of aan de Gedempte Zuiderdokken in de ondergrondse fietsparkings Kooldok en Steendok. Tijdens de 10 Miles krijg je op die laatste twee plaatsen ook een leuke attentie. Je kan vanuit de parkings je reis te voet of met het openbaar vervoer verderzetten.

Een overzicht van de fietsparkings.© Stad Antwerpen

Heb je geen eigen fiets of wil je het openbaar vervoer of je auto combineren met een fietsrit? In en rond Antwerpen en op alle Park & Rides staan elektrische deelfietsen van Donkey Republic. Je kan zo’n fiets reserveren via de app.

Je kan ook een rode deelfiets gebruiken van Velo Antwerpen. Let er wel op dat de stations 145, 146 e, 148 volledig afgesloten zijn op Linkeroever. Ook tijdens het evenement zullen de stations op en rond het parcours niet bevoorraad kunnen worden. Je kan er wel fietsen nemen of terugplaatsen. Om een beschikbare fiets en vrije sloten te vinden, raadpleeg je best de Velo-app en ontdek je het dichtstbijzijnde Velo-station.

Kom je te voet? 

De start- en aankomstzone voor de lopers bevinden zich op Linkeroever. Supporters blijven best op rechteroever door de drukte. Om te voet over te steken heb je drie opties. Je kan door de voetgangerstunnel wandelen. Die is op 21 april exclusief voorbehouden voor voetgangers. De liften werken die dag niet, maar de roltrappen wel. Je kan ook gratis het Sint-Annaveer nemen aan het Steenplein. Ook hier zijn fietsen en steps op 21 april niet toegelaten. Tot slot kan je ook de tram nemen.

© Kioni Papadopoulos

De 10 Miles brengt veel volk op de been, hou dus rekening met wachttijden aan verschillende oversteekplaatsen. De drukte bij de drie opties wordt voortdurend gemonitord en stewards zullen je helpen om het snelst aan de andere kant te geraken.

Kom je met het openbaar vervoer?

Shuttlebussen

Voor het eerst zet de organisatie van de 10 Miles shuttlebussen in. Die vertrekken vanop 29 locaties in alle Vlaamse provincies. De aankomst op Linkeroever is voorzien rond 12 uur en voor de terugrit zijn er twee vertrekmomenten: om 16.30 uur en 18.30 uur. De shuttlebussen zijn betalend (24 euro voor een heen- en terugrit) en je moet op voorhand de vertrekuren kiezen. Je kan je reis na boeking ook niet meer wijzigen. De nieuwe formule is alvast een succes, verschillende ritten zijn al uitverkocht, maar er is nog plaats. Reserveer je plekje op de bus via de website.

Extra tramlijnen, maar toch bijzonder druk

De Lijn zet zondag 23 extra trams in. Dat is een uitbreiding van de capaciteit met ongeveer 7.000 reizigers. De extra trams rijden op de lijnen 3, 5, 9 en 15. Toch was het zondag om 12.30 uur al bijzonder druk. Wie van plan is om met de tram naar de start van de 10 Miles te trekken, houdt best rekening met een langere (en ongemakkelijk) reistijd.

Verschillende bus- en tramlijnen ondervinden hinder door het parcours of rijden zelfs helemaal niet. Het gaat vooral om lijnen die het parcours kruisen. Tram 1, 4 en 7 bedienen enkele haltes niet. Bussen 17, 82, 84, 99, 180, 181, 182 en 183 hebben een aangepaste dienstregeling en bus 36 rijdt op 21 april niet.

Halte Groenplaats dicht

Vanaf 14.30 uur worden de tramhaltes F. Van Eeden en Halewijn in één richting afgesloten. Je kan dan bij halte F. Van Eeden niet meer opstappen richting Zwijndrecht en Melsele. Aan halte Halewijn kan je niet meer opstappen om naar het centrum te gaan. Ook metrostation Groenplaats wordt niet bediend van 15.30 tot 20 uur. Je kan dan best op- en afstappen bij premetrohalte Meir. Meer details vind je via de routeplanner van De Lijn.

Kom je supporteren?

Ambiance is gegarandeerd: niet alleen voor de lopers, maar ook voor de supporters. In samenwerking met Baloise zorgt Gazet van Antwerpen opnieuw voor supportersbordjes langs het parcours. Aan de start en de finish kan je een bordje ophalen waar je dan een motiverende boodschap kan opzetten voor de tienduizenden lopers.

De organisatie zelf voorziet verschillende zones met entertainment op rechteroever. Op de Bolivarplaats staan Q-dj’s Maarten en Dorothee. Op de Leopold de Waelplaats is er een Runners’ Lab cheering zone. Verder ook op de Plantinkaai met DJ ééntwee, aan het MAS met Q-dj Ulrike D’hauwer en in de Kloosterstraat met Smash The House Down.

© WAS

Ben je verhinderd en kan je niet live komen supporteren, maar wil je wel de sfeer opsnuiven? ATV en Gazet van Antwerpen brengen heel de dag live verslag uit via de app en de website zodat je niets hoeft te missen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen